eur:
393.52
usd:
367.85
bux:
66250.07
2024. április 24. szerda György
Afrikai harcsa a Hold utcai Vásárcsarnok karácsonyi halvásárának megnyitóján 2016. december 13-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Marjai János

Megette a hal áfacsökkentését egy sor költség

A legolcsóbb halfajtákra, a pontyra, a pisztrángra és a busára "mozdul" a magyar, de jóval kevesebb halat eszik, mint egy japán vagy egy portugál - ennek megfelelően 5-7 évvel kevesebbet is él.

Hiába csökkent idén 27-ről 5 százalékra csökkent a hal áfája, ám ebből nagyon keveset éreztek meg a fogyasztók. A Népszava budapesti piacokon szerzett benyomásai alapján arról ír, hogy alig több mint három héttel karácsony előtt

az árak már ismét elérték az áfacsökkentés előtti szintet.

A szakemberek közben azt hangoztatják, áfacsökkentés nélkül elszálltak volna az árak a költségek - gázolajár, súlyadószabály, bérnövekedés, vízdíj - emelkedése miatt.

A cikk szerint

a ponty népszerűsége kétharmados a magyarok körében,

a fennmaradó egyharmadon osztozik a busa, a harcsa, a fogas, a pisztráng, a keszeg, a kárász és a kis mennyiségű tokfélék. Ennek megfelelően

2050-2200 forintért már hozzájuthatunk a pontyszelet kilójához, a filéhez kicsivel drágábban.

A harcsa kétszer ilyen drága, a fogas kilója 5000 forint körül kezdődik, a pisztráng ára nagyjából a pontyéhoz hasonló, a busa kilója 700-1100 forint között mozog a budapesti piacokon. A ponty és a busa fogy a legjobban.

A fogyasztással kapcsolatban a lap cikke kitér rá,

karácsonykor esszük meg az éves halfogyasztás harmadát.

Noha az utóbbi években valamelyest nőtt a kereslet, Európa utolsó harmadában járunk a mennyiséget tekintve: egy magyar átlagosan bő 6 kiló halat vagy tengeri állatot fogyaszt el egy évben, de ebből csak mintegy másfél kilónyi ered a hazai tógazdaságokból. Az európai halfogyasztási átlag 18-22 kiló.

Ahol sokkal több halat esznek (Japán, Franciaország, Portugália), a férfiak 5-7 évvel tovább élnek.

Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója a lapnak nyilatkozva odáig ment, hogy ha csak a gyógyszerekre költött összeg tizedét halra költenénk, további 10 százalékot spórolnánk medicinákon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×