eur:
391.93
usd:
359.33
bux:
72253.66
2024. július 13. szombat Jenő
Nyitókép: Pixabay

Még mindig nem eszünk elég halat

Ha kis mértékben is, de növekedett a halfogyasztás Magyarországon. A szakemberek szerint évi 15 kilogrammnyi halhús fogyasztása a felére csökkenti a keringési betegségek kockázatát.

Korszerű árukínálattal és fogyasztás-népszerűsítő kampányokkal növelhető az éves halfogyasztás Magyarországon - mondta az InfoRádiónak a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője. Lévai Ferenc hozzátette, összetett oka van annak, hogy a hal több évszázados visszatekintésben „kiment a divatból” Magyarországon.

Lévai Ferenc szerint a középkorban Magyarországon 40-50 kg-nyi halat ettek meg az emberek, mert ez volt a legkönnyebben hozzáférhető élelmiszer. A hat kg még úgyis kevés, hogy az európai átlag 20 kg felett van.

"Könnyebb volt a húshoz való hozzáférés, a vidéki lakosság döntő része 1970-től megtermelte a maga húskészletét. Egy faluban nem lehetett halat eladni, mert mindenkinek megvolt a magas húskészlete"

- világított rá a szóvivő.

Lévai Ferenc azt is hangsúlyozta, hogy milyen előnyei vannak a rendszeres halfogyasztásnak.

"Egyetlen olyan fehérjeforrásunk sincs, aminek élettanilag a mai modern ember életmódját illetően annyi pozitív hatása lenne, mint a halnak.

Könnyen emészthető, magas víztartalmú, a benne lévő beltartalmai értékek fantasztikusak.

Az a hal, amelyik életének nagy részét tógazdaságokban tölti, a táplálékának 60 százaléka természetes eredetű táplálék, amelynek az aminosav garnitúrája, beltartalmi értéke, nyomelemtartalma, ahhoz közelít ami 500 évvel volt, amikor az ember még nem dolgozta fel az élelmiszerét olyan mértékben mint most.

Évente 15 kg-s fogyasztásnál megfeleződnek a keringési betegségek"

- hívta fel a figyelmet a szóvivő.

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője azt is elmondta, hogy a januári áfacsökkentésnek egyelőre csak mérsékelt hatása volt a halhús árának alakulására, megindult viszont az ágazat kifehéredése.

"Nem lett drágább a hal, tavasszal a hal áfájának 15 százalékát vissza is tudtuk adni mintegy három hónapig. Az áfacsökkentés most egy kicsit kevesebbet hozott a konyhára a fogyasztónak, mint amit gondoltunk, de nincs mese,

egy piacon kínálat van, és ha halhiány van, az felviszi az árakat"

- magyarázta Lévai Ferenc. Mint mondta, a hal áfája kitisztította a piacot: egy 27 százalékos áfa és egy 4 százalékos nyereségtartalom között nagy a különbség, nagyon sokan csábultak el az áfanélküliség irányába.

Magyarországon évente 24 ezer tonna halat halásznak le, és ehhez járul még hozzá körülbelül 3,5 tonnányi intenzív telepeken termelt hal. A halfajták közül itthon továbbra is jelentős a ponty mennyisége, de egyre nagyobb teret nyer az afrikai harcsa, valamint jelentősen bővül a tokfélék piaca.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Extrém hőség - életbevágó tanácsai vannak Győrfi Pálnak, egy tévhitet is eloszlat

Ebben az extrém melegben a mentők jóval több hívást kapnak a szokásosnál - mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál ismertette, mik a hőség miatti rosszullét jelei, mit tehetünk magunk vagy mások megsegítésére, mikor hívjunk mindenképpen mentőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Tegnap az amerikai inflációs adatok közlését követően egy nagyobb profitrealizálás vette kezdetét Amerikában, az esést a Nasdaq vezette: a főként technológiai cégeket tömörítő index több mint 2 százalékot zuhant.Ezt követően Ázsiában is főként estek a tőzsdék: az esést a jappán Nikkei vezette. Ennek ellenére Európában jó hangulatban telik a kereskedés, a vezető indexek erősödnek, és a BUX is felfelé vette az irányt, délután pedig már Amerikában is emelkednek a tőzsdék a csütörtöki esést követően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×