eur:
394.03
usd:
364.7
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Az ünnepek alatt továbbra is sláger a halfogyasztás

Az ünnepek alatt továbbra is sláger a halfogyasztás

Az adventi időszakban mintegy 10 ezer tonna ponty fogy el, a választékban azonban számos más fajt is vásárolnak annak ellenére, hogy az elmúlt évhez képest emelkedtek az árak.

Bőséges halkínálattal készülnek a karácsonyra a haltermelők, a piaci árak viszont az elmúlt évhez képest emelkedtek – közölte a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) elnöke.

Németh István elmondta:

  • az élő pontyot kilogrammonként 890-1200 forint közötti áron lehet megvásárolni,
  • a tisztított filék, pontyszeletek pedig 2000-3000 forintba is kerülhetnek.
  • Egy kilogramm tisztított harcsafilé ára az 5000 forintot is elérheti.
  • Élő busa és a kárász kilogrammonkénti ára 400-500 forint. 
  • Az elmúlt évben az élő ponty kilogrammonkénti ára az 1000 forintot sem haladta meg,
  • míg a szálkamentes harcsa ára 2500-3000 forint között alakult.

A Mahal elnöke elmondta, hogy a kereskedelemben az idén szinte minden faj: egyebek mellett ponty, busa, kárász, csuka, szürkeharcsa és afrikai harcsa is kapható lesz.

Az elnök elmondta, hogy a vásárlók 80 százaléka az ünnepek alatt a pontyot keresi, illetve mind az élő, mind a feldolgozott, szálkamentes szürkeharcsára és az afrikai harcsára is nagy a kereslet. 

A napokban jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, hogy a Minőségi magyar hal tanúsító védjegy bevezetésével pedig a fogyasztók könnyen megkülönböztethetik a magyar minőségű halat más halféleségektől.

A magyarországi édesvízi hal 30-35 százaléka az adventi időszakban fogy el. Az összesen 26 480 hektáros halastavakban évente csaknem 20 ezer tonna halat termelnek, ebből 10-12 ezer tonna az étkezési hal, melynek döntő része – mintegy 10 ezer tonna – a ponty – mondta a Mahal elnöke. Hozzátette, az ágazat édesvízi halakból származó éves árbevétele 12,5 milliárd forint volt, a termelés jövedelmezősége 4 százalék.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×