Hálálkodnak az égieknek a halászok, hogy a hideg nem akadályozta őket a munkában; minden halgazdaság betárolta már a halát, sok haltétel már feldolgozóban van karácsony előtt - tudta meg az InfoRádió Lévai Ferenctől, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivőjétől.
"Mondhatom, hogy a jó közepes mennyiség mellett kiváló a minőség idén"
- jelentette ki. Ez elsősorban a hosszú nyárnak köszönhető, illetve a sok tápláléknak, amit ez idő alatt a halak el tudtak fogyasztani. Igaz, hogy a takarmányárak felmentek, de planktonokból is több volt a jó időben, ezért takarékosabban lehetett etetni.
Mint beszámolt róla, rengeteg európai és afrikai harcsa van a piacokon (a mennyiség 20 százaléka), lehet vásárolni a klasszikus pontyokat is (75 százalék), amik mellett ott vannak a növényevő kárászok, busák is, amire külön felhívja a figyelmet:
"Mindenféle halétel elkészíthető a busából is, ami a pontyból"
- hangsúlyozta Lévai Ferenc.
Elmondása szerint
3000-3500 tonna hal mindenképpen készleten van, ez az éves halfogyasztás harmada-negyede.
A szakember úgy látja, hogy a magyarok körében még mindig ünnepnek számít a halfogyasztás - ezért is keresik ilyenkor a drágább halakat -, de a halászok azt szeretnék, ha nem csak ilyenkor kerülne az asztalra hal, hanem mondjuk "minden pénteken".
Lévai Ferenc arra is felhívta a figyelmet, hogy
a hal Magyarországon "kiváló élelmiszer-biztonsággal rendelkezik".
Halat egyébként már hetek óta érdemes venni, fagyasztóban hosszú heteket kibír. Az árakat tekinve a busa a leginkább nyerő, de a ponty sem drága.