eur:
395.14
usd:
371.18
bux:
65348.24
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Lakáspiac: itt a piac válasza a túlfűtöttségre

Megjelent a statisztikai túlfűtöttség a fővárosi ingatlanpiacon - közölte a Magyar Nemzeti Bank lakáspiaci jelentéséről az MNB főosztályvezetője. Nagy Tamás szerint 7 százalékkal magasabbak az árak annál, amit a gazdaság indokolna. Változóban van azonban a trend Budapesten.

2018 első féléve során továbbra is nagyon erős forgalom jellemezte a lakáspiacot, ennek következtében országos átlagban 16 százalékos mértékben nőttek a lakásárak.

"A főváros ezen belül 20 százalékos bővülést mutatott, míg a vidék alig 12 százalékost"

- fogalmazott az InfoRádiónak Nagy Tamás, az MNB főosztályvezetője, hozzátéve, ezzel csak

tovább nőtt a Budapest és a vidék közötti árolló.

Eddig nem volt jelen a túlfűtöttség

Az úgynevezett túlfűtöttséget a jegybank két indikátor mentén is figyeli: ezek az országos átlagra megállapított egyensúlyi árindex és a budapesti növekedés üteme. "Utóbbinál a 20 százalékos éves áremelkedés már a túlértékelés kockázatát veti fel" - mutatott rá Nagy Tamás.

A jegybank ezek alapján Budapesten 7 százalék körüli túlfűtöttséget mért,

de az országos átlagot tekintve az árak még így is 10 százalékkal alacsonyabbak, mint amit a gazdaság állapota indokolhatna.

Trendváltozás jöhet

A vidék-Budapest olló - a piaci szereplők és az MNB szerint sem - szűkül, a fővárosi árak továbbra is az országos átlagot meghaladó dinamikát mutathatnak. Emiatt szerinte jogos kérdés, hogy a jelenlegi áremelkedési ütem mellett kik tudnak majd Budapesten lakást venni.

"A budapesti megvalósult tranzakciók átlagos áraiban már csökkenést látunk" - számolt be az összegszerű fordulatról Nagy Tamás. Ez azt jelenti, hogy a tisztán árhatás mellett, ami növekedést mutat,

a vásárlók elkezdtek az olcsóbb, sokszor alacsonyabb minőségű lakások felé fordulni.

"Ha e kettő kompozitját nézzük, már nem látunk áremelkedést Budapesten sem" - fűzte hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×