eur:
394.07
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Betonozás a felső szinten a Dóczy Lakópark építésén. A debreceni Hunép Universal cégcsoport saját beruházásban és kivitelezéssel építi a lakóparkot, amiben 224 lakásos három tömbből álló épületegyüttes készül. Szakmai és pénzügyi előrejelzések szerint idén tovább folytatódik az építőipar termelésének, 2016 őszétől tapasztalható növekedése. Az várható, hogy az ágazatot a magánberuházások és a lakásépítés lendíti tovább.  MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Párbeszéd a gazdaságról: még mindig nem túlértékeltek a hazai ingatlanok

Az áremelkedés leginkább a fővárosi ingatlanpiacon volt markáns - derül ki az InfoRádió Pérbeszéd a gazdaságról című magazinjának legújabb adásából, amelyben Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója és Balásy Zsolt, a Hold Alapkezelő elemzője beszélgetett.

Budapest az a piac, ahol a legnagyobb a kockázata annak, hogy egyfajta túlértékeltség alakul ki az ingatlanárakban, a jelenleg megjelenő árszint azonban indokolt, az árnövekedés ugyanis hosszú csökkenés, illetve stagnálás után következett be – mondták az InfoRádiónak nyilatkozó szakértők, akik arra is felhívták a figyelmet, hogy a régióban Csehország – és ezen belül is Prága - az, ahol a fundamentumokhoz és a bérekhez képest is drágák az ingatlanok.

A Magyar Nemzeti Bank igazgatója szerint itthon a bérdinamikában várható még növekedés, ezért nem lehet pontos választ adni arra, hogy mekkora lehet egy esetleges túlértékeltségi szint. Banai Ádám arra is kitért, hogy itthon a tranzakcióknak mindössze 45 százaléka valósul meg hitelből, de emlékeztetett, hogy két éve ez az arány még harminc százalék körül volt, tehát még mindig nem a hitelezés a legjellemzőbb a tranzakciók mögött, de tény, hogy növekszik a hitelezés dinamikája is.

"Ami még fontos, elsősorban az új lakások építésénél - de az ottani áremelkedés hosszú távon a teljes árindexben is megmutatkozik -, hogy az építési költségek növekedése is megjelenik az árakban. Mind a bér, mind az anyagköltség terhe jelentősen megemelkedett, és ez meglátszik az új lakások árában is" - emelt ki még egy fontos szempontot Banai Ádám.

Balásy Zsolt, a Hold Alapkezelő elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a válság után összezuhanó magyar építőipar most kezdett el magára találni - részben a kormányzati intézkedések hatására.

"A kínálat is nagyban befolyásolja az árakat, és azt látjuk, hogy a válság után a magyar építőipar összezuhant, és ebből most kezdett el kilábalni. Részben azért, mert olyan kormányzati intézkedések születtek, amelyek például úgy segítik a családokat, hogy közben az építőipart is támogatják. Például ilyen a csok, amelyet elsősorban új építésű lakásokra lehet igénybe venni. Miközben a kereslet nőtt, a kínálat nagyon le volt maradva. Sokat segíthet az áremelkedés megfékezésében, ha a kínálat végre lépést tud tartani a kereslettel" - mondta az elemző.

A magazin eddigi témáiról itt olvashat. A korábbi adásokat meg is hallgathatja, vagy akár meg is nézheti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×