eur:
395.38
usd:
372.01
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pixabay.com

Az aranytartalék nagyhatalmi eszköz, de válság idején jól jöhet

Gazdasági válságtól mentes időszakban az aranytartalék lemondást jelent bizonyos realizálható befektetési hozamokról, ám nehezebb időszakban még jól jöhet, ha egy ország sok aranyat tett félre - vélekedett az InfoRádiónak Madár István elemző.

A Monetáris Tanács hétfői döntése értelmében Magyarország tízszeresére, 31,5 tonnára emelte aranytartalékát, ez az arany már meg is érkezett Magyarországra - közölte rendkívüli sajtótájékoztatóján Matolcsy György.

Noha

az 1970-es évektől az arany tartalékszerepe jelentősen csökkent a világban, mivel a devizaalapú értékpapírokhoz képest sokkal kevésbé likvid, mégis több okból sok ország fontos eszközként tekint rá.

Mint Madár István, a Portfolio vezető elemzője az InfoRádiónak elmondta, jellemzően a fejlett országok tartanak sok aranyat a nemzetközi tartalékaik között.

Elmondása szerint az Egyesült Államok mellett Németországban halmozódott fel több ezer tonnányi arany, de Oroszország és Kína kicsit más kategória, hiszen ezek az utóbbi években kezdtek el nagyon látványosan "zsákolni" a nemzetközi devizatartalékaik közé.

Erre lehetőséget a folyófizetésimérleg-többlet, illetve a tőkebeáramlás teremt.

"Kicsit

világbirodalmi törekvéseket is rejt,

hogy nekik jelentős aranytartalék van a könyveikben" - jegyezte meg még Madár István.

Hogy a 2008-as válság irányította-e a figyelmet az aranyra, azzal kapcsolatban árnyaltan fogalmaz.

"Minden ország igyekszik felhalmozni valamilyen, a saját fizetőeszközét védő tartalékot, amit valamibe be kell fektetni. Hogy ez az arany, vagy egy nagyon stabil ország állampapírja vagy fizetési eszköz, az befektetési politika kérdése" - tette világossá Madár István, hozzátéve,

aranyba fektetni igazából lemondást is jelent más esetben realizálható kamatjövedelemtől, igaz, megnyílik a lehetőség egy nagyobb árfolyamnyereség előtt is. Ilyen árfolyamemelkedés következhet be például egy válság esetén,

mivel az arany stabilan állja az értékét. A mostani magyar bevásárlás ugyanakkor csak igen jelképesnek tekinthető.

"Történelmileg is úgy alakult, hogy a nagy országokban jelentős aranytartalék van. Egyrészt nagy országnak tonnában kifejezhetően is tekintélyes mennyiségű aranya kell, hogy legyen, másrészt ezek az országok határozták meg régen azt a pénzügyi rendszert, amely mögött az aranyra beválthatóság ígérete állt még" - fejtegette Madár István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

BL élőben
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

Mind a két spanyol csapat is egygólos előnyről kezdi a visszavágót a BL-negyeddöntőben, hat napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon, a metropolitanóban 2-1-re a Borussia Dortmundot. A mai két párból továbbjutók egymás ellen játszanak majd az elődöntőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Izrael ellencsapásra készül Iránnal szemben, azonban jó esély van rá, hogy ez nem közvetlenül a perzsa állam területét veszi majd célba. Az Egyesült Államok közben nyomást gyakorol a zsidó államra, azzal a céllal, hogy ne legyen további eszkaláció. A Hamász visszadobta az összes izraeli előterjesztést a túsztárgyalások során és még nehezebben teljesíthető követeléseket fogalmazott meg. Irán bejelentette: ha Izrael támad, elsöprő és azonnali megtorlással fognak válaszolni. Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 21:13
×
×
×
×