eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A megújított húszezer és tízezer forintos bankjegy részlete. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta.  MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

A kormány további jelentős összegekre számít Brüsszelből

Legrosszabb esetben akár 500 milliárd forintnyi pénzbüntetést is kaphat Magyarország amiatt, hogy egyes uniós támogatások kifizetésénél vitában áll az Európai Bizottsággal - értesült a G7 gazdasági portál. A hírt a Portfolio elemzője is megerősítette, a Miniszterelnökség viszont cáfolta.

Egy nem nyilvános kormányzati jelentésről számolt be a G7 gazdasági portál, amely felhívja a figyelmet arra, hogy az eddig ismertnél súlyosabb tétje van az Európai Bizottság és a magyar kormány vitájának. Az anyag szerint a legrosszabb esetben akár 500 milliárd forintnyi pénzbüntetést is kaphat Magyarország – emlékeztetett Weinhardt Attila, a Portfolio elemzője.

Mint kifejtette, az összeg két főbb csatornából jönne össze.

  • A közbeszerzések terén 207 őszén audit vizsgálatot végeztek, és 25 projekt esetében találtak problémákat. A büntetés mértéke nagyjából 103 milliárd forint lehet.
  • A másik a rendszerszintű problémákból eredeztethető büntetés, ami a közbeszerzési ellenőrzési rendszerben átment projektek esetében 10 százalékos lenne. Ez 380-390 milliárd forintra rúghat.

A viták átcsúszhatnak 2019-re is, ami azt jelentené, hogy a magyar államháztartás idén már nem jut további forráshoz. Mivel több kérdésben véleménykülönbség van, az ügyeket nem egyszerre rendezik – hívta fel a figyelmet Weinhardt Attila.

Elképzelhető, hogy egyes ügyekben gyors megállapodás születik, más esetekben viszont nem enged a kormány, és elhúzódnak a viták, így jó ideig nem érkezik pénz ezekre a projektekre - fejtette ki az elemző.

A G7 szerint a kifizetendő uniós pénzek a viták miatt már most jelentős csúszásban vannak. Ezt is cáfolja a Miniszterelnökség közleménye, amelyben azt írják, hogy

az uniós támogatások elszámolása és térítése folyamatos, és a következő hónapokban további jelentős összeg folyósítására számítanak Brüsszelből.

A közlemény minden alapot nélkülöző valótlanságnak nevezi azt, hogy Magyarország uniós forrásokat veszíthet. A Miniszterelnökség szerint Magyarországon a legszigorúbb a közbeszerzésekre és az uniós fejlesztési források elosztására vonatkozó szabályozás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×