INFORÁDIÓ 
2019. április 22. hétfő
Csilla, Noémi

válság

gazdaság

sérülékenység

tőzsde

Elemzők: szinte biztosan jön recesszió, de nagy válságra nem kell számítani

Elemzők: szinte biztosan jön recesszió, de nagy válságra nem kell számítani

Infostart

A magyar részvénypiac a 2008-as válság idején sokkal nagyobbat esett a vártnál, kérdés, hogyan változott azóta a pénzpiacok sérülékenysége.

Jó hír, hogy az eltelt tíz év alatt Magyarország sérülékenysége sokat csökkent, hiszen a folyó fizetési mérleg többletet mutat, az államadósság szerkezete is optimálisabb - értékelte a helyzetet a Világgazdaságnak Móró Tamás, a Concorde vezető stratégája. Véleménye szerint

a következő válság azokból a fejlődő országokból indul el, ahol nagymértékű devizaadósságot (elsősorban dolláradósságot) halmoztak fel a vállalatok és a lakosság;

ilyen gócpont lehet Kína és Törökország.

Várakozásuk szerint a globális növekedés lassulása, a dollár erősödése és a devizaadósság problémája összesítve okozhat gazdasági krízist a következő két év során. Valószínű, hogy a tőkepiacokon a reakciók ismét megelőzik majd a reálgazdasági folyamatokat - mondta Móró.

Nagy válság nem, egy kisebb biztosan érkezik

A Raiffeisen elemzője, Blahó Levente úgy vélte, a 2008-ashoz hasonló mértékű válságra a következő tíz-húsz évben nem kell számítani, feltéve, hogy a jelenlegi pénzügyi szabályozó rendszeren nem lazítanak a döntéshozók. Egy jövőbeni kisebb recesszió viszont biztosan érkezik, kiváltó oka több is lehet: a technológiai szektor részvénypiacán egy nagyobb esés, a kereskedelmi háború vagy a feltörekvő piacokon végbemenő jelentős tőkekivonás.

Nyitókép: Pexels
A címlapról ajánljuk

Dárdai Pál hazatér

Dárdai Pál hazatér

Újabb információkat osztott meg jövőjéről Dárdai Pál. A Hertha BSC magyar vezetőedzője viheti...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018