eur:
392.78
usd:
366.33
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels

Elemzők: szinte biztosan jön recesszió, de nagy válságra nem kell számítani

A magyar részvénypiac a 2008-as válság idején sokkal nagyobbat esett a vártnál, kérdés, hogyan változott azóta a pénzpiacok sérülékenysége.

Jó hír, hogy az eltelt tíz év alatt Magyarország sérülékenysége sokat csökkent, hiszen a folyó fizetési mérleg többletet mutat, az államadósság szerkezete is optimálisabb - értékelte a helyzetet a Világgazdaságnak Móró Tamás, a Concorde vezető stratégája. Véleménye szerint

a következő válság azokból a fejlődő országokból indul el, ahol nagymértékű devizaadósságot (elsősorban dolláradósságot) halmoztak fel a vállalatok és a lakosság;

ilyen gócpont lehet Kína és Törökország.

Várakozásuk szerint a globális növekedés lassulása, a dollár erősödése és a devizaadósság problémája összesítve okozhat gazdasági krízist a következő két év során. Valószínű, hogy a tőkepiacokon a reakciók ismét megelőzik majd a reálgazdasági folyamatokat - mondta Móró.

Nagy válság nem, egy kisebb biztosan érkezik

A Raiffeisen elemzője, Blahó Levente úgy vélte, a 2008-ashoz hasonló mértékű válságra a következő tíz-húsz évben nem kell számítani, feltéve, hogy a jelenlegi pénzügyi szabályozó rendszeren nem lazítanak a döntéshozók. Egy jövőbeni kisebb recesszió viszont biztosan érkezik, kiváltó oka több is lehet: a technológiai szektor részvénypiacán egy nagyobb esés, a kereskedelmi háború vagy a feltörekvő piacokon végbemenő jelentős tőkekivonás.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×