INFORÁDIÓ 
2020. október 24. szombat
Salamon

államháztartás

barcza györgy

államadósság kezelő központ

reuters

Megugrott a büdzsé hiánya, Barcza nyugalomra int

Megugrott a büdzsé hiánya, Barcza nyugalomra int

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
Újabb cikkünk a témában:

Az Államadósság Kezelő Központnak elegendő tartaléka van, hogy fedezze az uniós források kiesése miatti költségvetési hiányt – erről beszélt Barcza György, a központ vezérigazgatója a Reutersnak. A vezérigazgató szerint a gyenge forint sem okoz majd nehézséget, elérhető az év végére kitűzött 73,2 százalékos GDP-arányos adósságráta.

Segíthet az uniós források kiesése miatti költségvetési hiányt kezelésében az, hogy Magyarország mintegy 730 milliárd forintos mozgásteret halmozott fel az év első kilenc hónapjában, így az uniós források kiesése mellett is finanszírozható a megugró költségvetési hiány - fogalmazott az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK)vezérigazgatója, Barcza György a Reuters brit hírügynökségnek. Az interjút a Portfolio.hu összegezte.

Barcza hozzátette: a forintpiaci kibocsátás mintegy 200 milliárd forinttal van a terv felett, hasonlóan a lakossági állampapírok eladásához, ezt egészíti ki a múlt héten a devizakötvény-kibocsátásból befolyt egymilliárd euró. Ennek felhasználásáról csak később döntenek, korábban azonban felvetődött, hogy magasabb kamatozású dollárkötvényeket vásárolna vissza az adósságkezelő.

Az ÁKK vezérigazgatója az is kiemelte: nem tervezik, hogy a 20 százalékos határ fölé emelkedik majd a devizarészarány az adósságon belül. Augusztus végén ez az arány 19,5 százalék volt.

Barcza György azt is elmondta, hogy

évek óta fennáll az uniós források kifizetésének csúszása.

Megjegyezte: minden évben szükség volt a költségvetés előfinanszírozására, az idei év azonban kiemelkedő.

A Portfolio vezető elemzője múlt héten beszélt az Inforádiónak arról, hogy

a kormány év végéig még legalább ezer milliárd forintnyi uniós támogatást vár a magyar államkasszába.

Weinhardt Attila úgy látta, erre megvan a reális esély. Az elemző ugyanakkor emlékeztetett: a kormány csaknem 1400 milliárdos uniós támogatást megelőlegezett, emiatt pedig jelentősen,

1646 milliárd forintra ugrott az államháztartás hiánya.

Az év végére megcélzott 73,2 százalékos GDP-arányos adósságráta azonban az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója szerint még a gyenge forint ellenére sincs veszélyben.

Barcza György a Reutersnak azt is megemlítette, hogy a magyar állam még 2 milliárd jüan értékben bocsáthat ki kötvényt a kínai piacon 2019 június végéig, így kívánják biztosítani a jelenlétet a kínai piacon.

Nyitókép: Pexels

Kapcsolódó hang

Barcza a Reutersnak: van elegendő tartalék
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018