eur:
385.89
usd:
355.41
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Nyitókép: Pexels

Megugrott a büdzsé hiánya, Barcza nyugalomra int

Az Államadósság Kezelő Központnak elegendő tartaléka van, hogy fedezze az uniós források kiesése miatti költségvetési hiányt – erről beszélt Barcza György, a központ vezérigazgatója a Reutersnak. A vezérigazgató szerint a gyenge forint sem okoz majd nehézséget, elérhető az év végére kitűzött 73,2 százalékos GDP-arányos adósságráta.

Segíthet az uniós források kiesése miatti költségvetési hiányt kezelésében az, hogy Magyarország mintegy 730 milliárd forintos mozgásteret halmozott fel az év első kilenc hónapjában, így az uniós források kiesése mellett is finanszírozható a megugró költségvetési hiány - fogalmazott az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK)vezérigazgatója, Barcza György a Reuters brit hírügynökségnek. Az interjút a Portfolio.hu összegezte.

Barcza hozzátette: a forintpiaci kibocsátás mintegy 200 milliárd forinttal van a terv felett, hasonlóan a lakossági állampapírok eladásához, ezt egészíti ki a múlt héten a devizakötvény-kibocsátásból befolyt egymilliárd euró. Ennek felhasználásáról csak később döntenek, korábban azonban felvetődött, hogy magasabb kamatozású dollárkötvényeket vásárolna vissza az adósságkezelő.

Az ÁKK vezérigazgatója az is kiemelte: nem tervezik, hogy a 20 százalékos határ fölé emelkedik majd a devizarészarány az adósságon belül. Augusztus végén ez az arány 19,5 százalék volt.

Barcza György azt is elmondta, hogy

évek óta fennáll az uniós források kifizetésének csúszása.

Megjegyezte: minden évben szükség volt a költségvetés előfinanszírozására, az idei év azonban kiemelkedő.

A Portfolio vezető elemzője múlt héten beszélt az Inforádiónak arról, hogy

a kormány év végéig még legalább ezer milliárd forintnyi uniós támogatást vár a magyar államkasszába.

Weinhardt Attila úgy látta, erre megvan a reális esély. Az elemző ugyanakkor emlékeztetett: a kormány csaknem 1400 milliárdos uniós támogatást megelőlegezett, emiatt pedig jelentősen,

1646 milliárd forintra ugrott az államháztartás hiánya.

Az év végére megcélzott 73,2 százalékos GDP-arányos adósságráta azonban az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója szerint még a gyenge forint ellenére sincs veszélyben.

Barcza György a Reutersnak azt is megemlítette, hogy a magyar állam még 2 milliárd jüan értékben bocsáthat ki kötvényt a kínai piacon 2019 június végéig, így kívánják biztosítani a jelenlétet a kínai piacon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 20. 07:45
×
×
×
×