eur:
392.59
usd:
365.78
bux:
66850.85
2024. április 26. péntek Ervin
Fotómontázs a devizahitelekkel és lakáshitelekkel kapcsolatos hírek illusztrálásához. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faludi Imre

Szédületes tempóban veszik fel a lakáshiteleket a magyarok

Egyre kevesebben választják a rizikós hiteleket, érdemes szétnézni a piacon, mert a teljes visszafizetendő összegben akár 4,5 millió forintos eltérés is lehet a legolcsóbb és a legdrágább hitel között.

Az év első hat hónapjában 400 milliárd forint összegben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket a magyar bankok, ez 36 százalékos emelkedést jelent éves összevetésben. Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője szerint nem meglepő az eredmény, a havonta érkező adatokból már látni lehetett, hogy bőven 30 százalék feletti növekedés lesz az új lakáshitelek piacán.

Az emelkedés a szakember szerint részben a lakáspiaci élénkülésnek, ezen belül a használt és új lakások iránti keresletnek köszönhető. Ugyanakkor szerepet játszik a bővülésben az állami lakástámogatási rendszer, valamint a nettó reálbérek jelentős emelkedése is.

A Napi.hu összeállításából kiderül, hogy noha gyors tempóban adósodnak el a magyarok, kevesebb a rizikós hitel. Az új lakáshiteleken belül egyre nagyobb a hosszabb távon kiszámítható, több mint 1 évre fix törlesztést garantáló konstrukciók aránya, miközben a kockázatosabb, változó kamatozásúak egyre inkább visszaszorulnak.

Januárban a változó kamatozású lakáshitelek aránya a teljes piacon belül még 32 százalékos volt, júniusban viszont mindössze 16 százalékot tett ki. Azaz júniusban csak minden hatodik lakáshitelnél választottak változó kamatozást a hitelfelvevők.

Trencsán Erika arra számít, hogy a következő időszakban a fogyasztóbarát lakáshitelek, ezen belül is a minimum 10 évig vagy a futamidő végéig fix törlesztést biztosító konstrukciók egyre nagyobb részesedésre tesznek szert a teljes lakáspiacon belül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×