INFORÁDIÓ 
2019. április 19. péntek
Emma

takács ernő

lakáspiac

új lakás

kedvezményes lakásáfa

Budapest, 2018. június 28. Épülő 42 lakásos társasház a XIII. kerületi Petneházy közben 2018. június 28-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Káosztól félnek az ingatlanfejlesztők a kedvezményes áfakulcs megszűnése miatt

Infostart / InfoRádió

Két javaslattal keresi meg a kormányt az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület. A részletekről és a lakásáfa megszűnése miatt aggodalmaikról a szervezet elnöke, Takács Ernő beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az első javaslattal az egyesület tulajdonképpen elébe megy annak, hogy a kormány 2020-ban várhatóan kivezeti a lakáspiacról a kedvezményes, öt százalékos áfát.

Az egyesület azt javasolja, hogy a 2019. december 31-ig a Földhivatalba benyújtott adásvételi szerződéseknél - akkor is, ha 2020-ban lesz a műszaki átadás átvétel - a vételár megfizetéstől függetlenül öt százalék legyen az áfa.

"Ez megnyugtatólag hatna a piacra, és ami nagyon fontos, hogy az áremelkedés mértékét is jelentősen visszavenné"

- mondta az Egyesület elnöke.

Az ingatlanfejlesztők javaslatot tesznek az illetéktörvény felülvizsgálatára is - tájékoztatott Takács Ernő.

Öt százalékos eladói illeték

2020. január 1-től bevezetnének egy új, öt százalékos eladói illetéket, ami azt jelenti, hogy aki használatbavételi engedély nélküli értékesít lakást, az öt százalékos eladói illetéket köteles fizetni a költségvetésbe - magyarázta az Egyesület elnöke.

Mint mondta, mindezt azért javasolják, mert tudják, hogy a kormány változtatni kíván az adóteher mértékén, s azt gondolják, hogy ezzel az eladói illetékkel a kormány a jövőben az Európai Uniótól függetlenül is élhet, így a plusz bevétel kizárólag a magyar államot illetné, szemben az áfabevételekkel, amelyet az EU-val meg kell osztani.

"Hogyha beállna ez a 35-40 ezer körüli éves új lakás darabszám, akkor az áremelkedés mértéke is évi három-négy százalékra szorulna vissza, hiszen állandóan van kínálat a piacon.

A kereslethez tudna rendeződni a kínálat, és ennek függvényében a kormány dönthet úgy, hogyha túl sok a lakás, akkor emeli az eladói illetéket, ha túl kevés, akkor pedig csökkenti.

Mi azt látjuk, hogy az adóterhe egy új lakásnak nagyjából akkor jó, ha a 20%-ot nem haladja meg" - emelte ki Takács Ernő.

A vevői illetéket viszont csökkentené az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal. Ezt most 15 millió forintos vételárig nem kell fizetni, de az értékhatárt több mint tíz éve állapították meg és a lakásárak azóta jelentősen megváltoztak - indokolta a javaslatot az elnök.

Ingatlanfejlesztők: bizonytalanságot okoz a piac számára a kedvezményes lakásáfa eltörlése

A kormány azt tervezi, hogy 2020-tól megszünteti a kedvezményes lakásáfát, vagyis öt százalékról 27-re emeli annak mértékét. Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület ezt nagyon rossz ötletnek tartja, hiszen a kedvezményes áfa mindenkinek jó. A szervezet elnöke elmondta: lakáspiac nem pörgött annyira a válság alatt, hiszen kevesebb új lakás épült, mint a II. világháború idején. Idén 25 ezer új lakás várható - tette hozzá Takács Ernő.

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal elnöke szerint az államnak is óriási többletbevételt jelent a kedvezményes lakásáfa.

Nem mindegy, hogy 7600 lakás után fizet a vásárló négy százalék illetéket, vagy 25 ezer lakás után

- tette hozzá az Egyesület elnöke.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint viszont a kedvezményes lakásáfa sokkal inkább a befektetési céllal érkező külföldiek ingatlanhoz jutását segíti, mintsem a magyar családok otthonteremtését. Takács Ernő azonban rámutatott, hogy a külföldi lakásvásárlók fellendítik az albérletpiacot, és azáltal a turizmust, vagyis bevételt hoznak a központi költségvetésnek.

Nyitókép: MTI Fotó: Bruzák Noémi

Kapcsolódó hang

Az ingatlanfejlesztők átmeneti intézkedéseket, új áfa- és illetékrendszert javasolnak
 


Káosztól félnek az ingatlanfejlesztők a kedvezményes áfakulcs megszűnése miatt
 


A címlapról ajánljuk

Megszólalt Dárdai Pál

A Hertha BSC labdarúgócsapatának vezetőedzői posztjáról távozó Dárdai Pál a jövőjéről...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018