eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Keys and lock the door on the background of solar garden
Nyitókép: WDnet Agency

Egyre több a hitelből vett lakás

Hatból öt lakás megvásárlásához hitel is kapcsolódik - derül ki az OTP Ingatlanpont elemzéséből.

A lakásvásárlók 84 százaléka vesz fel hitelt az ingatlanvásárláshoz, és csak 37 százalékuknak van lehetősége arra, hogy egy másik lakás értékesítéséből származó tőkét is fel tudjanak használni - idézi az OTP Bank Hello Otthon kutatását a Portfolio gazdasági hírportál.

Az elemzés szerint a saját megtakarításokból és a régi lakásból származó tőke az újonnan vásárolt ingatlan árának átlagosan mindössze 20-22 százalékát fedezi,

a lakáshitel viszont a vételár több mint 40 százalékát.

Minél nagyobb a lakás értéke, a kifizetett vételár annál nagyobb részét teszi ki a korábbi ingatlanból származó összeg. Kis értékű lakást pedig főként olyanok vesznek, akik nem nagyon tudnak korábbi ingatlan eladásából származó pénzt beforgatni.

Az OTP Ingatlanpont másik felmérése szerint

a lakásvásárlást tervezők körében annak ellenére népszerűbbek az újonnan épülő lakások, hogy áruk általában jelentősen meghaladja a használtakét.

Gyorsan elfogyhatnak az újépítésű lakások, az OTP Budapesti Újlakás Értéktérképe szerint azonnal költözhető új lakásból mindössze 170 van a fővárosban. Emellett további 5200 épülőfélben lévő lakást, és bő kétezer építési engedéllyel rendelkező, de még nem épülő ingatlant kínáltak két hónapja. Ez az alig 7500 lakás, a mostani értékesítési ütemet figyelembe véve, jövő nyárra elfogyhat.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×