eur:
392.88
usd:
365.95
bux:
66546.17
2024. április 26. péntek Ervin
Ellicott, 2018. május 28. Egymásra torlódott, összetört gépjárművek az árvíz sújtotta Maryland állambeli Ellicott belvárosában 2018. május 27-én, miután a térségre hatalmas mennyiségű eső zúdult. A meteorológiai szolgálat szerint a lehullott csapadék 25 centiméternél is több. (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)
Nyitókép: JIM LO SCALZO

SMS-ben küld riasztást árvíz esetén az új digitális rendszer

India és több dél-amerikai ország is érdeklődik egy új digitális árvízvédelmi rendszer iránt. A megoldás ultrahangos szenzorokkal monitorozza valós időben a vízállást, szükség esetén pedig SMS-ben küld riasztást - közölte az eljárásról Hack Mónika, a Bosch kommunikációs munkatársa az InfoRádió Okosvilág című műsorában.

Egyre gyakrabbak az erős esőzések és a heves áradások, erre nyújt megoldást az árvízfigyelő rendszer - mondta Hack Mónika, a Bosch kommunikációs munkatársa.

"A korábbi mechanikus méréssel ellentétben az új rendszer digitálisan és valós időben, másodpercenként felügyeli a folyók, illetve a városközeli vizek szintjének alakulását"

- tette hozzá.

Hack Mónika azt is elmondta, hogy az új rendszer - amelyet Németországban már tesztelnek - ultrahangérzékkel és kamerákkal figyeli a vízszint, a vízsebesség és az átfolyási mennyiség változásait, és az erről kapott adatokat azonnal ki is értékeli.

"Ha az adott érték kritikus határt ér el, akkor SMS-ben értesíti az illetékeseket:

a Katasztrófavédelem illetékes döntéshozóit, az érintett lakosságot, és a közvetlen közelben tevékenykedő cégeket" - mondta Hack Mónika, aki hozzátette, hogy a rendszer iránt főként indiai és dél-amerikai országok érdeklődnek, ahol gyakori az árvíz vagy szökőár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés, sőt, egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×