eur:
394.42
usd:
370.32
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Így reagált a Pénzügyminisztérium az uniós források csökkentésére

Az Európai Uniónak nem a növekedést produkáló, a forrásokat megfelelően felhasználó tagországokat kellene büntetnie az új büdzsével - értékelte Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államtitkára az M1-en azokat a híreket, melyek szerint Magyarország negyedével kevesebb uniós forrást kaphat a következő uniós költségvetési ciklusban. Azt is elmondta, hogy az első negyedévben az éves átlagos növekedést is meghaladóan bővültek a beruházások, ami igen kedvező.

Magyarország számára a korábbinál lényegesen, mintegy negyedével kevesebb, 17,9 milliárd euró (5,7 ezer milliárd forint) kohéziós támogatást irányoz elő az Európai Bizottság (EB) a 2021-2027-es időszakra vonatkozó uniós költségvetésről szóló javaslatában - jelentették be Brüsszelben.

Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államtitkára szerint a végső szám, ami a Magyarországnak járó uniós forrásokat illeti nem mutat majd ilyen jelentős változást.

"Tudni kell, hogy az EU hét éves költségvetéséről az állam- és kormányfőnek egyhangú döntést kell hozni, így tehát Magyarországnak vétó joga van"

- mondta Banai Péter Benő. Hozzátette, hogy komoly harcra kell készülni, mert szerinte elfogadhatatlan az ilyen mértékű csökkenés. A Pénzügyminisztérium államtitkára úgy véli, hogy

nem azokat az országokat kéne büntetni, amelyek a gazdasági növekedés terén, így a beruházások növekedésével eredményesen, és hasznosan használták fel az EU-s forrásokat.

Azt is elmondta, hogy a fejlesztéspolitikába nem olyan elemeket kellene behozni, mint a migráció kérdésének kezelése. "Hosszú vita áll még előttünk, az Európai Bizottság letette a javaslatát, de

a hét éves költségvetés elfogadásához nem a Bizottság egyoldalú döntése, hanem a tagállamok és az Európai Parlament jóváhagyása szükséges"

- hangsúlyozta Banai Péter Benő, aki a KSH közleményére is reflektált, miszerint az idei első negyedévben 17,3 százalékkal nőtt a beruházások volumene a tavalyi azonos időszakhoz mérten.

Az első negyedévben az éves átlagos növekedést is meghaladóan bővültek a beruházások, ami igen kedvező, mert a legtöbb beruházás nem ebben a periódusban szokott megvalósulni - közölte a Pénzügyminisztérium államtitkára.

"A legnagyobb mértékű növekedést a nemzetgazdasági ágazatok közül az építőipar területén láttuk. Az említett területen összességében 45%-os bővülés valósult meg"

- mondta Banai Péter Benő, aki hozzátette azt is, hogy más ágazatokban is sok beruházás valósult meg: a szállítási területen is jelentős, közel 10 %-os növekedés volt látható.

"Az év egészére közel 13%-os növekedést kalkuláltunk, de már az első negyedévben a 13%-os éves átlagot jóval meghaladó beruházási statisztikát, 17%-os bővülést láthattunk" - hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium államtitkára. Ez azért is különösen értékes adat, mert az eddigi folyamatokból az volt leszűrhető, hogy a beruházások túlnyomó része nem az első negyedévben valósul meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×