eur:
394.44
usd:
365.1
bux:
65537.2
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A tengertől hódítja el új luxusnegyedének területét Monaco

A tengerre épít luxusnegyedet Monaco.

Óriásprojekt keretében növeli tengerpartját Monaco, hogy bővítse a túlzsúfolt városállam telített ingatlanpiacát, és újabb szupergazdagokat csábítson az országba.

Nem a megszokott látvány fogadja a Monacóba látogató turistákat egy héttel a Forma–1-es futam előtt. A várost daruk és építési állványok, a tengert kotrógépek lepték el. A miniállam 2016 óta több tonna homokkal töltötte fel a sekély vizű kikötői szakaszt, hogy helyet teremtsen egy part menti luxuslakónegyednek. Európa egyik legnagyobb építőipari beruházására 2,4 milliárd dollárt költenek – írja a Bloomberg híre alapján a Világgazdaság.

A tizenöt hektárosra tervezett Portier Cove nevű negyed 2025-re készül el, és három százalékkal növeli majd a miniállam területét.

Az új városrészben százhúsz luxuslakás és tíz villa épül, de tengerparti korzó és egy Portofino-hangulatú kikötő is lesz majd az építészeti Oscar-díjnak számító Pritzker-díjas Renzo Piano tervei alapján készülő projektben. A veterán olasz építész nevéhez fűződik a párizsi Pompidou központ és a londoni Üvegszilánk felhőkarcoló is.

A grandiózus építőipari beruházással igyekeznek enyhíteni az adóparadicsom lakáshiányát, amely egyébként hozzájárult ahhoz, hogy ma világviszonylatban Monacóban a legdrágábbak a lakóingatlanok.

A felfelé vagy a külvárosok felé terjeszkedő Párizzsal vagy New Yorkkal ellentétben Monaco nem hajlandó feláldozni régi épületeit, hogy helyt adjon több vagy magasabb új építésű ingatlannak.

Így azonban csak egyetlen lehetősége marad: a tenger felé terjeszkedni.

Jean-Luc Nguyen, a projekt kormány által kinevezett vezetője szerint Portier Cove megépítésének célja, hogy csúcsminőségű luxuslakásokat biztosítson a letelepedni vágyó vagyonosoknak. Monaco városképe egyébként esztétikailag a hetvenes években ragadt, a modernebb ingatlanok segíthetnek a világ második legkisebb országába csalogatni a milliárdosokat. Az adóparadicsom előnyeit kereső vállalatok és betelepülő gazdagok ugyanis nagyban hozzájárulnak a helyi gazdaság teljesítményéhez.

Az új negyed legkorszerűbb szolgáltatásokkal felszerelt, mintegy 1500 négyzetméteres villáival valóban a legtehetősebbeket célozzák.

Az épülő luxusingatlanok négyzetméterára 30 százalékkal magasabb a városállam átlagának számító 60 ezer dolláros árnál, a kereslet azonban még ennél is feljebb lökheti a végső árakat.

A beruházásnál kiemelt szempont a fenntarthatóság is, Monaco ugyanis 2050-re a teljes karbonsemlegességet tűzte ki célul. Az egész negyedet gyalogosbarátra tervezték, és elektromos bicikliállomásokat állítanak fel. Esővíz-újrahasznosító rendszer is lesz az új városrészben, a lakónegyed energiaellátását pedig 40 százalékban megújuló energiával, hőszivattyúkkal és napelemekkel biztosítják majd.

Az új negyed a tervek szerint 4,1 milliárd dollár bevételt hozhat a miniállamnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Megjelent az Építési és Közlekedési Minisztérium építési beruházás tárgyú közbeszerzési eljárásainak előkészítése során alkalmazandó eljárásrendről szóló rendelet, melynek értelmében az állami építési és kivitelezési beruházások mostantól nem kerülhetnek többe, mint az igazolt nyersanyag és alkatrész beszerzési ára legfeljebb 10%-os profittal növelve, és ez a folyamatban lévő ügyekre is érvényes lesz - tudta meg a Portfolio.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×