eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Az újfajta húszezer forintos bankjegyek. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot, 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta.  MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faludi Imre

Ennyi osztalékot fizetnek a nagyvállalatok

Májustól kezdik meg az osztalékfizetést a legnagyobb forgalmat lebonyolító magyar tőzsdei vállalatok.

A Magyar Telekom összesen 26 milliárd forintnyi, vagyis részvényenként 25 forintos osztalékot fizet a tavalyi eredmény után. Az osztalékfizetés mértéke lényegében megegyezik a korábbi években kifizetett osztalékkal – mondta még korábban az InfoRádióban Nagy Viktor, a Portfolio elemzője.

A Magyar Telekomnál a kifizetésének első napja május 25-e. Az osztalékfizetésre vonatkozó tulajdonosi megfeleltetés fordulónapja pedig május 15-e.

Az OTP Bank 25,2 milliárd forint általános tartalékot képez, így a tárgyévi eredményből 61,3 milliárd forint osztalékot fizet ki, az osztalék mértéke pedig részvényenként 219 forint – erről döntött a pénzintézet közgyűlés még április 13-án. Az osztalék kifizetésére június 4-től történik.

Mivel a társaság a saját részvénynek minősülő részvényekre eső osztalékot felosztja az osztalékra jogosult részvényesek között, a számítások szerint részvényenként 221,4 forint osztalék jut egy részvényre.

A MOL május 16-án kezdi meg az osztalékfizetést - áll a vállalat közleményében. Az olajtársaság közgyűlése összesen 94 milliárd 200 millió forint osztalék kifizetéséről határozott, vagyis részvényenként bruttó 127,5 forintot kapnak a befektetők. A MOL-ban a magyar államnak is van érdekeltsége, így az államnak is keletkezik jelentős osztalékbevétele, nagyjából 14-15 milliárd forint – mondta Pletser Tamás, az Erste Bank olaj és gázipari elemzője.

A 2017. évi osztalékra jogosító Mol részvényeket utoljára 2018. május 3-én lehet majd megvásárolni a tőzsdén, a társaság az osztalékfizetést megelőzően, május 7-én rendel majd el tulajdonosi megfelelést.

A Richter Gedeon Nyrt. szerdán délután tartja közgyűlését, ahol több más mellett az osztalékról, a saját részvények visszavásárlásáról és személyi kérdésekről is döntenek. A vállalat összesen 12,7 milliárd forint osztalékot fizet, ami részvényenként 68 forint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×