eur:
392.13
usd:
366.48
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Jelentős változásokra számítanak a kormány és a parlament összetételében

Kormányellenes üzeneteket fogalmaz meg az áruházi dolgozóknak a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete. A Magyar Idők birtokába került a reprezentatív munkavállalói érdekképviselet elnöki beszámolója, amelyben a 12 ezres tagságot úgy tájékoztatják, jelentős változásokra számítanak jövőre a kormány és a parlament összetételében.

Befolyásolja tagságát a legnagyobb ágazati szakszervezet a kiskereskedelemben – tudta meg a Magyar Idők. A lap birtokába került a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) október 24-25-i VI. kongresszusának beszámolója, illetve a leváltott, évtizedekig elnöki pozíciót betöltő Sáling József írásos értékelése. Ebben több oldalon keresztül a kormány kereskedelempolitikai lépéseit bírálja a volt szocialista országgyűlési képviselő.

„Elvárásainkat szeretnénk viszontlátni a különböző pártprogramokban, szerencsés esetben konkrét ígéreteket várunk, végső soron a parlament és a kormány működésének jelentős átalakulását reméljük” – jelenti ki írásos programjában a KASZ képviselője, aki szerint

új gazdaságpolitika kell Magyarországon, mert a kereskedelem nem tud egészségesen fejlődni.

Úgy vélekedik, a jelenlegi adórendszer nem támogatja a munkavállalókat. Bírálja a 2010-től született kormányzati döntéseket és az adópolitikát. A korábbi KASZ-elnök szerint elítélendő, hogy a jogalkotói szándék egyértelműen az volt, hogy a külföldi kereskedelmi láncokat hátrányosan megkülönböztessék a magyar vállalkozásokkal szemben. A „három csapásból” szavai szerint a legjelentősebb teher az ágazati különadóként is emlegetett élelmiszerlánc-felügyeleti díj volt, illetve a nagyáruházak veszteséges működését tiltó rendelkezés. Úgy véli, ennél is nagyobb bajt jelentett azonban, amikor a magyar munkavállalók pihenése érdekében bevezették a vasárnapi munkavégzés tilalmát, vagyis a nagy láncoknak kedvezőtlen boltzárat.

Sáling közölte, hogy ígérete van az ágazat újraszabályozására törvényi szinten, de az csak a 2018-as választások után történhet meg. A Magyar Idők úgy tudja, erre a jelenlegi kormány illetékesei nem tettek semmilyen utalást a szakszervezeti vezetőnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×