eur:
393.76
usd:
365.11
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Egyre több a névtelen feljelentő Magyarországon

Egyre többen jelentenek a hatóságnak névtelenül - évet értékelt a GVH.

A Gazdasági Versenyhivatal tavaly összesen 5,4 milliárd forintnyi bírságot rótt a kartellező és versenyjogot sértő cégekre. A legtöbb probléma a közbeszerzéseknél van, de egyre több esetet jelentenek a plakátkampánnyal felvezetett Kartell chat nevű rendszerben is. Közzétette éves beszámolóját a hivatal - írja a Napi.hu.

Tavaly összesen 112 ügyben kezdett új vizsgálatban a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), melyek közül 43 esetben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatban, 9 esetben versenykorlátozó megállapodások ügyében, kétszer erőfölénnyel való visszaélés miatt indítottak eljárást, 58 alkalommal pedig az összefonódásokat ellenőrizték. A szervezet célja a versenyhelyzet óvása volt, kiiktatva az átverős fogyasztói tájékoztatásokat, vagy a piac leosztását, netán az oligopol, monopol helyzeteket.

Még az előző évről több zajló ügy átcsúszott 2016-ra, így összesen 130 vizsgálatot zárhattak le. Ezekben az ügyekben összesen 5,36 milliárd forintnyi bírságot szabtak ki. Ennek majdnem a 85 százalékát, mintegy 4,5 milliárd forintnyi büntetést a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása miatt rótták ki. A gazdasági fölénnyel való visszaélések összetétele csak 88 millió forintot tett ki, összefonódásokért csak 15 millió forintot büntettek, ott is a késedelmesen benyújtott kérelmek miatt - derül ki az Országgyűlésnek leadott beszámolóból.

Megszaporodtak az informátorok

Tavaly debütált a Gazdasági Versenyhivatal kartellellenes kampánya: utcai plakátokon hirdették, hogy a piac felosztása bűncselekmény. Eleve kétséges volt, hogy a kartellezők mennyire járnak a fő hirdetési helyek környékén, így a tömegközlekedési csomópontoknál, a hivatal szerint a bevezetett Kartell Chat nevű rendszer az információszerzés fontos terepe lett. Igaz, összesen 2 eljárást lehetett ez alapján egyáltalán előkészíteni úgy, hogy 20 megkeresés érkezett a GVH-hoz innen. A korábban is létező, informátori díjas rendszerben összesen 1 darab bejelentésből lett ügy.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×