INFORÁDIÓ 
2020. június 5. péntek
Fatime

eu

sebességhatár

közlekedésbiztonság

Tényleg drasztikus sebességkorlátozást akar az EU

Tényleg drasztikus sebességkorlátozást akar az EU

InfoRádió

Felére akarja csökkenteni az Európai Unió a súlyos közúti balesetek számát, ezért a jelenleginél több magas kockázatú területen vezetné be a 30 km/órás sebességkorlátozás.

Violeta Bulc Európai Unió közlekedésért felelős biztosa néhány napja úgy nyilatkozott, hogy az Európai Unió tagállamainak meg kell vizsgálniuk annak a lehetőségnek a bevezetését, hogy a városi területeken 30 km/órában korlátozzák a sebességet, mert ezzel az intézkedéssel hatásosan csökkenteni lehetne a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek számát.

A tagállamok szakminisztériumainak vezetői – köztük magyar részről Mernyei Ákos Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára - a Vallettai Nyilatkozatban köteleződtek el a közlekedésbiztonsági mutatók javítása érdekében tett erőfeszítések fokozása mellett - derül ki a szaktárca közleményéből. 

A nyilatkozat kimondja, hogy uniós szinten is változatlanul súlyos társadalmi probléma a közlekedési balesetben elhunytak és a súlyosan sérültek magas száma, ami elfogadhatatlan emberi szenvedést és gazdasági károkat okoz. A dokumentum megállapítja, hogy a 2010-ben jóváhagyott, a halálesetek számának megfelezésére irányuló törekvés elérésében a biztató kezdetek után valamelyes megtorpanás mutatható ki. A tagállamok ezért újabb célkitűzést rögzítenek, amelynek értelmében

a súlyos sérültek száma 2020 és 2030 között a kiinduló érték felére csökkentendő

az Európai Unióban.

A tagállamok egyebek mellett vállalják, hogy az érintett ágazati szereplőkkel közösen megvizsgálják a sebességkorlátozási övezetek kiterjesztésének lehetőségét is. Így

a jelenleginél több magas kockázatú területen lehetne érvényben legfeljebb 30 km/órás megengedett sebesség,

különösen ott, ahol emberek dolgoznak, kerékpároznak, vagy ahol gyerekek játszanak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018