eur:
393.79
usd:
365.13
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nem mindent tartalmaz az e-szja

Felhasználóbarát az új e-szja oldal, amelyen a személyi jövedelemadó bevallási tervezeteket lehet ellenőrizni - mondta a WTS Klient partnere az InfoRádióban. Gyányi Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy az egyéb, nem kifizetőhelytől szerzett jövedelmeket külön be kell írni, illetve a külföldön szerzett jövedelemről sincsenek a magyar adóhatóságnak adatai, ezért ezek nem szerepelnek a bevallási tervezetben.

Adózói szemmel elsőnek jónak, felhasználóbarátnak találta a rendszert a WTS Klient partnere. Gyányi Tamás hozzátette, egyszerű kattintásokkal el lehet jutni a bevallási tervezethez, azon pedig láthatjuk a jövedelmeket, a családi kedvezményeket, egészségügyi hozzájárulást.

„Szemléletes és jól követhető.

Ha az adatok egyeznek a mi M30-asainkon találhatókkal, akkor egy kattintással el is fogadhatjuk, és ezáltal a bevallásunkat el is intéztük. Ez óriási előrelépés. Elsőre nekem nagyon tetszik a dolog.”

A WTS Klient partnere elmondta, adótanácsadóként néhány szakmai kérdéssel felhívta a NAV ügyfélszolgálatát. Volt, amire azt a választ kapta, nem tudják, még ők is csak próbálgatják a felületet.

A NAV által elkészített bevallási tervezetbe olyan tételek szerepelnek, amelyekről kifizetőktől származó jövedelemként szerzett tudomást az adóhatóság, például a munkáltatónk által lejelentett bruttó jövedelem és adóösszeg. A WTS Klient partnere hozzátette, a NAV azt azonban nem fogja helyettünk megmondani, kinek ajánljuk fel az 1+1 százalékot.

És sok olyan egyéb jövedelem is van, amiről az adóhatóságnak nincs információja

– tette hozzá Gyányi Tamás.

A WTS Klient partnere nem tart attól, hogy az adótanácsadóknak ezzel megszűnne a munkája. Külföldről származó jövedelem esetén például mélyebb ismeretre is szükség van – tette hozzá Gyányi Tamás.

„Azok esetében, akik például külföldre mennek dolgozni vagy multinacionális cégekhez jönnek dolgozni külföldről, megnézzük a kettős adóegyezményeket, milyen típusú jövedelmeket - munka, kamat, osztalék - szereztek, amelyeknek külön-külön meg kell nézni, hogy melyik országban van az adóztatás joga.”

Mindezek nem jönnek át a bevallási tervezetből, mégis

nagyon jó alapot jelent a kiegészítéshez és a végső változat elkészítéséhez

– hangsúlyozta a WTS Klient partnere.

A rendszerben március 15-től lehet ellenőrizni a bevallást. Csütörtökön délután akadozott a felület, de a NAV tájékoztatása szerint már minden rendben van.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×