eur:
394.12
usd:
364.9
bux:
65498.37
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A franciák lökhetik sírba az Európai Uniót

A francia szélsőjobb győzelme az euró kivezetésével egyetemben sokak szerint az EU halálát jelentené. A piacok máris pánikba estek.

Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke már korábban is felvetette, hogy ha államfő lesz, népszavazást ír ki az EU-tagságról, illetve szíve szerint az egész euróövezetet felszámolná és Franciaországban ismét bevezetné a frankot.

Most Le Pen tanácsadója, Bernard Monot borzolta a kedélyeket azzal, hogy a monetáris függetlenséghez való visszatérést sürgette - és nem mellesleg közölte, hogy a Nemzeti Front vezetője Donald Trump amerikai elnök győzelméhez hasonló diadalra tör - írta a Bloomberg.

Monot szerint ez nem lenne katasztrófa, ugyanis a nagy Franciaország polgárai hamar belátnák, hogy ők csak az ország függetlenségét akarják helyreállítani. De hozzátette, hogy katasztrófa esetére is van egy terv a fejében.

Le Pen tervei, amelyek a gazdasági életet is felkavarták és a befektetők várakozásait is jócskán megváltoztatták:

  • Az eurót cseréljék vissza a nemzeti valutákra,
  • a központi bank állami felügyelet alá kerülne,
  • és pénzt nyomtatnának, amiből ki fizetnék a jóléti intézkedéseket, az ipar fejlesztését és visszafizetni az ország adósságát.

Ha elnök lehetne, Marine Le Pen azonnal uniós tanácsot hívna össze az eurózóna felszámolására.

Habár az Európai Bizottság volt elnöke, Romano Prodi szerint Le Pen elnöksége és terveinek megvalósítása az Európai Unió végét jelentené, és az Európai Központi Bank elnöke szerint az euró egy visszavonhatatlan dolog, a franciák körében jócskán akadnak támogatói a szélsőjobboldali törekvéseknek. A közvélemény-kutatások szerint Le Pen megnyerheti az áprilisi elnökválasztás első fordulóját, míg a másodikban valószínűleg legyőzi őt Francois Fillon konzervatív politikus vagy Emmanuel Marcon és független politikai mozgalma.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×