eur:
393.83
usd:
367.78
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Drámai változások az olajiparban

Jelentős változások zajlanak az olajiparban, egyre többen nyíltan beszélnek a belátható időn belül várható olajkeresleti csúcsról. A Wall Street Journal cikke kiemeli, a nagy olajcégek fokozatosan alkalmazkodnak az új környezethez, a Mol azonban új hosszútávú stratégiájával látványos lépést tett ezen a téren.

Drámai változások zajlanak az olajiparban, az üzemanyagok iránti kereslet belátható időn belül csúcsra futhat, ahonnan elkerülhetetlenül csökkenés következhet. Kevesen vannak azonban, akik ezt ki merik mondani, ennek kapcsán a Wall Street Journal cikke elismerően nyilatkozott a Molról, mely a közelmúltban tette közzé új hosszútávú stratégiáját – írta a Portfolio.hu.

A világ nagy olajcégei, mint az Exxon Mobil vagy a BP, illetve a legnagyobb OPEC-termelő Szaúd-Arábia ugyancsak jelentős változásokat vár a keresletben, nincs azonban egyetértés az időzítést illetően, illetőleg az említett cégek részéről kisebb léptékű, fokozatos alkalmazkodás volt csak megfigyelhető: növelik a petrolkémiai beruházásokat, növelik a gázkitermelést, költségeket csökkentenek, terjeszkednek a megújuló energia irányába.

Ami a keresletben várható változásokat illeti, a Shell szerint az olajkereslet 5-15 év múlva futhat csúcsra, míg a kínai állami China National Petroleum szerint Kína olajkereslete - ami az utóbbi években a globális kereslet egyik fő mozgatórugója volt - 2030-ra csökkenhet. Ez utóbbit követheti majd a globális kereslet visszaesése.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) úgy látja, hogy a kereslet még évtizedeken át nőhet a legvalószínűbb forgatókönyv szerint. Ez azonban alaposan átíródhat, ha az egyes kormányok további lépéseket tesznek a globális felmelegedés 2 Celsius-fok alatt tartása érdekében. Ebben az esetben az olaj iránti kereslet 10 éven belül csúcsra futhat. Mások nem ennyire pesszimisták, az Exxon Mobil például úgy látja, hogy 2040-ig nőhet az olajkereslet, ugyanakkor hozzáteszik, a növekedés dinamikája fokozatosan lassulhat.

Egyes régiókban az olajkeresleti csúcs már elérkezhetett, Európában például az IEA előrejelzései szerint a tavalyi, napi 11,7 millió hordóról az évtized végére 10,8 millió hordóra csökkenhet az olaj iránti kereslet.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×