eur:
392.88
usd:
366.09
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
A Fekete Péntek mindenkinek jó

A Fekete Péntek mindenkinek jó

Magyarországon a webáruházak után egyre több üzlet is csatlakozik a Black Fridayhez. A jelentős leértékelések napján megnövekszik a boltok forgalma, ennek mértékét azonban csak becsülni lehet.

November 25-re esik idén Fekete Péntek. A Black Friday egy eredetileg angolszász kezdeményezés. Ez a nap a tradíció szerint mindig a november utolsó csütörtökén megült hálaadás másnapja. Az utóbbi időben ez a nap a karácsonyi vásárlások kezdetét is jelenti. Az egyik legismertebb magyarázat a Fekete Péntek nevére, hogy a könyvelők a veszteségek rögzítésére használt piros tinta helyett ekkor már feketét használtak, hiszen az év vége felé közeledve már megjelent a könyvelésben a profit.

A Black Friday az elmúlt években már Magyarországon is hódít – mondta Vámos György az Országos kereskedelmi Szövetség főtitkára.

"Ez egy olyan nap, amikor jelentős, 80-90 százalékos leárazásokkal csábítják a vásárlókat az üzletekbe. Ennek fő célja a reklám, a kereskedő felhívja a figyelmet magára annak érdekében, hogy akár aznap, akár később nála és mást is vásároljanak. Nyilván ez népszerű a vásárlók körében. Elsősorban a webáruházak, de egyre több hagyományos üzlet kap rá az akciós lehetőségre, és ez a bevásárlási időszak megnyújtását is jelenti."

Az elmúlt évek alapján egyelőre még nem lehet megbecsülni, hogy magyar viszonylatban mekkora a jelentősége a Fekete Pénteknek, de egyre nő – zárta a szavait a főtitkár.

A Fekete Péntekhez 2015-ben a bevásárlóparkok közül elsőként csatlakozott központosítva a Premier Outlet. Számításaik szerint abban az évben 2014-hez képest a kiskereskedelmi forgalom közel 50 százalékkal tudott bővülni – írta a cég közleménye. Hasonló megállapításra jut az internetes szereplőket illetően a CIB Bank saját kimutatása. Eszerint tavaly 46 millió forintot ért el naponta a webáruházak forgalma, ami a Black Friday hatására 81 millió forintra ugrott.

A Cofidis Hitel Monitor kutatásából az derült ki, hogy Magyarországon a 18-69 éves lakosság 31 százaléka vásárolt már a Black Friday-en, és egytizedük készül tudatosan erre az alkalomra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×