eur:
393.9
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Több a belföldi vendég a szállodákban

A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért forgalma 2,4 százalékkal bővült tavaly novemberben, a szálláshelyek - folyó áron számolt - bruttó árbevétele pedig 4,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

A gyorsjelentés szerint a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,6 százalékkal nőtt, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 1,5 százalékkal csökkent a 2014. novemberihez képest.

Tavaly január-novemberben a szálláshelyek az egy évvel korábbinál 5,7 százalékkal több, 24 millió 258 ezer vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 12 millió 181 ezer, a belföldiek 12 millió 77 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, mindkét adat nőtt éves összevetésben, előbbi 5,1, utóbbi 6,3 százalékkal.

Novemberben a külföldi vendégek száma 0,7 százalékkal mérséklődött, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 762 ezerre csökkent. A külföldivendég-éjszakák száma a kilenc turisztikai régióból négyben csökkent.

A novemberi vendégforgalom alapján a legjelentősebb küldő országok közül Németországból és Csehországból mérsékelten, 1,0, illetve 1,8 százalékkal, Romániából dinamikusan, 48 százalékkal nőtt a kereslet. Az Ausztriából, az Egyesült Királyságból és az Olaszországból érkező vendégek 6,0, 1,9, illetve 16 százalékkal kevesebb vendégéjszakát vettek igénybe. A brit forgalomban 2014 májusa óta először következett be csökkenés a KSH közlése szerint.

A belföldi vendégek száma novemberben 9,4, az általuk eltöltött éjszakáké 6,6 százalékkal (761 ezerre) bővült. A belföldivendég-éjszakák alapján mért vendégforgalom hét turisztikai régióban nőtt, kettőben - Észak- és Dél-Alföldön - csökkent.

A szállodák szobakihasználtsága az előző év novemberéhez képest 0,8 százalékponttal, 48,9 százalékra javult. A KSH jelentése szerint 2015 novemberében az átlagos szobaár 16 074 forint volt, 4,3 százalékkal több az egy évvel korábbinál, az egy kiadható szobára jutó árbevétel (REVPAR) 6 százalékkal, 7860 forintra nőtt.

Tavaly az év első tizenegy hónapjában a szobafoglaltság 54,9 százalék volt, 2,5 százalékponttal jobb, mint egy évvel korábban.

November végén a kereskedelmi szálláshelyek száma 2435 volt, 2,4 százalékkal nőtt egy év alatt, a kiadható férőhelyek száma 1,7 százalékkal bővült, megközelítette a 211 ezret.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 4,9 százalékkal, 26 milliárd forintra nőtt novemberben éves bázison, ezen belül a szállásdíjbevétel 7,9 százalékkal, 14 milliárd forintra, a vendéglátásból származó, illetve az egyéb bevételek 2,1, illetve 1,1 százalékkal, egyaránt 6 milliárd forintra emelkedtek.

Az év első tizenegy hónapjában az összes bevétel 341,5 milliárd forint volt, 10,9 százalékkal haladta meg a bázisidőszakit.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 15 százalékkal többet költöttek novemberben, mint egy évvel korábban. A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 1713 egység fogadott el pihenőkártyát, 945 millió forint értékben. Az év első tizenegy hónapjában a SZÉP-kártya felhasználási értéke 5,4 százalékkal, 16 milliárd forintra nőtt. 

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×