eur:
393.34
usd:
367.61
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Szeptemberben felgyorsult az ipari kibocsátás

Szeptemberben az ipari termelés volumene 7,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a nyers és a munkanaphatással kiigazított adatok szerint egyaránt. Augusztusban is jelentős, 6,2 százalékos volt a termelés növekedése. Szeptemberben az előző hónaphoz képest 2,9 százalékkal nőtt az ipar kibocsátása a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított index alapján - jelentette a részletes adatok alapján csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az adatok megegyeznek a november 6-án kiadott első becslésével.

Az ipari export 9,3 százalékkal meghaladta a tavaly szeptemberit.

Az ipar belföldi értékesítése 1,3, ezen belül a feldolgozóiparé 5,3 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel korábban.

8,1 százalékkal nőtt az építőipar termelése

8,1 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz hasonlítva az építőipar termelése 8,3 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint.

A termelés mindkét építménycsoportban emelkedett, az épületek építése 6,0 az egyéb építmények építése 9,9 százalékkal haladta meg a tavaly szeptemberit.

A megkötött új szerződések volumene 16,0 százalékkal emelkedett szeptemberben, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 34,9, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké 3,1 százalékkal.

Az épületekre kötött új szerződések volumenének növekedését a sportlétesítményekre, valamint kisebb részben egészségügyi épületek építésére kötött nagy értékű szerződések adták. Az egyéb építményeknél elsősorban kommunális épületekre és útfelújításra kötöttek jelentős szerződéseket.

Az új szerződések szeptemberi növekedése nem tudta ellensúlyozni a több mint egy éve tartó visszaesést, így az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállomány-volumene 49 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 6,5 százalékkal magasabb, az egyéb építményeké 61 százalékkal kisebb volt az előző évinél.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 3,4, az egyéb építményeké 7,7 százalékkal emelkedett. Az építőipari termelés több mint 40 százalékát adó speciális szaképítés ágazat termelési volumene 10,8 százalékkal nőtt szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest.

Az építőipari árak a harmadik negyedévben az épületek építése, valamint a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban 3,1 és 3,0 százalékkal, az egyéb építményeknél pedig 1,9 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest. Az előző negyedévinél az építőipar árai 0,7 százalékkal magasabbak voltak.

Az építőipar októberi adatait december 16-án teszi közzé a KSH.

6,5-7 százalékos idei növekedésre számítanak az elemzők

Az ipari termelés 6,5-7 százalékos növekedésre számítanak idei élv egészében az MTI által csütörtökön megkérdezett makroelemzők.

Barczel Vivien, az Erste Bank elemzője a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen publikált részletes adataira reagálva elmondta: az ipari termelés szeptemberi, 7,8 százalékos éves növekedése a várakozásoknak megfelelő volt. Az elemző 7 százalékos éves átlagos növekedésre számít az iparban.

Balatoni András, az ING vezető elemzője éves szinten 6,5-7 százalékos bővülésre számít.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×