INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

A világtörténelem harmadik legnagyobb üzletkötése - lapszemle

Infostart / InfoRádió
A Verizon amerikai mobilszolgáltató anyacége kivásárolja a vállalatból annak kisebbségi tulajdonosát, a Vodafone-t. Az üzletrész ára 130 milliárd dollár, 29 472 300 000 000 forint. Az összeg nagyobb mint a teljes magyar államadósság - írja az Index.
Index: Küszöbön az évtized biznisze

Ha egy cégfelvásárlásnál a vételár nagyobb összeg, mint a teljes magyar államadósság, az ember azért felkapja a fejét. Hát még ha Verizon-Vodafone szuperbiznisznél a csillagászati, 130 milliárd dolláros összeget nem is egy egész cégért, csak annak 45 százalékos, kisebbségi tulajdonrészéért fizetik ki. Benézünk az évtized üzletének kulisszái mögé. A Vodafone-nál az üzlet végén nagyjából 30 milliárd dollár fog tisztán megmaradni, amit vélhetőleg rögtön neki is áll elkölteni a cég, amíg a boldog részvényesek az osztalékuk számolgatásával vannak elfoglalva. Nagyjából 10 milliárdnak már megvan a helye: a Project Spring fantázianevű, hatalmas európai infrastruktúra-fejlesztési tervet finanszírozza meg belőle a cég, ami három évig tart majd, és a végére a világ legjobb és legmegbízhatóbb 4G-hálózata lesz az eredmény, ami Európa területének 90 százalékát lefedi. És ezen a ponton már a magyar felhasználók is profitálnak majd az amerikai mobilpiac gigaüzletéből.

Magyar Nemzet:

A hallgatói jogviszony alatt gyermeket vállaló fiataloknak elengednék a diákhitel egy részét. Soltész Miklós szociális és családügyi államtitkár a lapnak elmondta, hogy az erre vonatkozó javaslat már elkészült, de bevezetéséről még nincs döntés. Az államtitkár beszámolt arról is, hogy a "gyed extra" bevezetése előre láthatólag 30 milliárd forintjába kerülne az államkasszának.

Népszabadság:

Narancssárga uzsonnás-dobozt kap ajándékba - Tarlós István főpolgármester levelének kíséretében - minden budapesti, az általános iskola első osztályát megkezdő kisdiák. A dobozban a diákok Tarlós István főpolgármester köszöntő levelén kívül, egy vidám órarendet és a Fővárosi Közterület-fenntartó kabalafigurájának környezetvédelmi jó tanácsait is megkapták.

Népszabadság:

A kormány munkacsoportot állított fel annak vizsgálatára, hogy milyen költségvonzata lehet a budapesti Universiade-nak. A lap keddi számában Simicskó István szakállamtitkár megemlítette a már folyamatban lévő beruházásokat és a rekonstrukciókat. Szerinte a munkacsoportnak azt kell megvizsgálnia, hogy elegendőek-e ezek a létesítmények a versenyek lebonyolítására, vagy kell új sportlétesítményeket is létrehozni.

Magyar Nemzet:

Az elmúlt években többször felvetődött a szándék, hogy ismét bányásszanak feketeszenet a Mecsekben - egyelőre kevés sikerrel. A kormány szakértői csapatot állítana fel a pécsi szénbányászat elindításának vizsgálatára. Nem kizárt, hogy ismét lesz Baranyában vájárképzés.

Index: Rettegnek a 17 évesektől a trafikosok

Egyre több trafikon tűnik fel az a felirat, amelyen arra kérik a 18 éven aluliakat, hogy ne kockáztassák a dolgozók munkahelyét és koncessziónak a jogát, ne lépjenek be a helyiségbe.
Az utóbbi időben ugyanis számos trafikot bezártak, mert fiatalkorúnak adtak el cigarettát.

Portfolio.hu

Van 200 ezer ember, aki munkanélkülinek vallja magát, de nem számít annak. Velük együtt nem 10%, hanem 14% lenne a munkanélküliségi ráta. Trükk vagy hiba? Egyik sem. Ha a munkanélküliségről akarunk beszélni, akkor legalább három fogalom mentén közelíthetjük ezt meg: munkanélküli, regisztrált álláskereső, inaktív. Az egyes fogalmak között persze összefüggés, átfedés van, illetve az egyes kategóriák által kapott adatok is együtt mozognak a trendek mentén.

Pénzcentrum.hu

Bár pontos számok nincsenek, a szakértők szerint egyértelműen növekszik a külföldön munkát vállaló magyarok száma. És persze egyre többen vannak olyanok is, akik megfelelő felkészülés, informálódás híján keserű tapasztalatokkal kénytelenek rövid időn belül hazatérni, vagy még itthon csalók csapdájába esnek. Az elmúlt hónapokban is hallhattunk olyan esetekről, amikor külföldi munka ígéretével csaltak ki tíz-vagy százezreket a gyanútlan áldozatoktól.

Napi Gazdaság

Sikeresen zárták az autókölcsönzők a nyári szezont: a legtöbb autót idén is a Forma-1 ideje alatt adták bérbe. A következő időszak fő kérdése, ki veszi meg a feleslegessé vált autókat.
A címlapról ajánljuk