eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ne csak igya, vegye is! - A bor az utóbbi évek sztárbefektetése

Talán kevesen gondolták volna, de az elmúlt évek egyik legjobb befektetése a bor volt, hiszen a minőségi - főként francia - borok vásárlásával az elmúlt években nagyobb hozamot lehetett elérni, mint a kötvényekkel, részvényekkel, vagy akár az elmúlt évtized egyik legsikeresebb termékével, az arannyal.

A boroknál nagy értéket képviselnek a régi, híres és jó évjáratú borkülönlegességek, de mellettük a jó minőségű, neves borok ára is gyors tempóban emelkedett. A minőségi, jó borok értékét elsősorban az adja, hogy az idő előre haladtával kínálatuk egyre csökken, a borok 90 százalékát például, az előállításukat követő első évben elfogyasztják, miközben a luxuscikkek iránti kereslet egyre nő.

A borok kereskedésére ideális platformot biztosít a londoni online bortőzsde. A Liv-ex néven futó piac számos borindexet is létrehozott az elmúlt évtizedben. Köztük a legátfogóbb a Liv-ex Fine Wine 500 index, amely a Liv-ex piacán kereskedett 500 - főként bordeaux-i - bor árát tükrözi, idén májusig tartó 12 hónap alatt 26 százalékot emelkedett, míg 2006 májusa óta 134 százalékkal került feljebb.

A havonta kalkulált index kosarában olyan borok szerepelnek, amelyek erős másodlagos piaccal rendelkeznek. Bár az indexben szereplő borok többsége - 64 százaléka - bordeaux-i vörösbor, mellette található még Burgundy, Champagne-i, olasz és egyéb térségekből származó bor is (magyar azonban nem).

A Liv-ex emellett számos egyéb bor indexet is elindított, köztük a legsikeresebb Liv-ex Fine Wine 50 indexet, amely egy, három és öt éves időtávon is jobban teljesít a többi mutatónál, ráadásul az ötéves hozama 27,8 százalék, amivel még a legsikeresebb befektetési termék, az arany 18,8 százalékos éves hozamát is felülmúlta. A Liv-ex Fine Wine 100 indexet tartják a bor piac legfőbb benchmarkjának, míg a legöregebb, Liv-ex Investables index, a befektetési szempontból a legmegfelelőbb - nagyjából 200 - bor árfolyamának alakulását tükrözi.

Az idei teljesítményt leszámítva a négy Liv-ex borindex valamennyi időtávon látványosan felülteljesítette az S&P 500, és a FTSE 100 részvény indexeket is. A minőségi borpiac egyértelműen egy erős bikapiac, amely a Lehman bedőlését követő 4-5 hónapos visszaesés óta szinte töretlen szárnyalást mutatott - mondta el Jack Hibberd, a Liv-ex elemzője, a CFA magazinnak.

Hosszú távú kilátások

A kedvező múltbeli teljesítmények mellett a kilátások is ígéretesnek tűnnek, hosszú távon ugyanis további keresletnövekedésre számítanak a szakértők. Sotheby's aukciós ház például, 2010-ben több mint 88 millió dollár értékben értékesített borokat aukciókon, ami a 2009-es értékesítés duplája, és a legmagasabb érték a cég történetében.

A borok iránti keresletet növelheti, hogy az utóbbi években átalakult a termék iránt érdeklődők demográfiai képe, hiszen míg korábban a 60-65 éves korosztály jelentette az ügyfélkör átlagos életkorát, addig vásárlók átlagéletkora mára, 40-45 évre süllyedt.

Még jelentősebb keresletnövelő hatást jelent, hogy a korábban jellemzően európai és észak-amerikai fogyasztók mellett 2009 óta megjelentek az ázsiai vásárlók is. Kínában és a távol-keleti régióban rendkívüli gyorsasággal nő a milliomosok száma, akik szívesen áldoznak luxuscikkekre, például minőségi borokra.

Az ázsiai vevők ráadásul kevésbé ár-érzékenyek, aminek köszönhetően a Sotheby's által értékesített borok 80 százaléka (értékben) ázsiai vásárlóknál talált gazdára - mondta az aukciós ház bor értékesítési részlegének vezérigazgatója. A Vinexpo vezérigazgatója, Robert Beynat szerint az ázsiai kereslet négyszer gyorsabban nő, mint a világátlag, 2013-ra pedig már a kínaiak lesznek a világ hetedik legnagyobb bor fogyasztói.

Korábban a főként európai vásárlókból álló kereslet éppen fel tudta szívni az új borokat, a hatalmas kínai vevősereg azonban hatalmas nyomást helyezett az árakra. Az ázsiaiak körében különösen a bordeaux-i Lafite borok népszerűek (az 1869-os Château Lafite Rothschild három üvege darabonként 232 ezer dollárért kelt el Hongkongban, rekord áron), amit különböző érvekkel igyekeznek magyarázni, a legegyszerűbb oka azonban a típus nevéken könnyű kiejtése lehet - mondta a Sotheby's ázsiai bor szektorának vezetője, Robert Sleigh.

A hatalmas ázsiai - főként kínai - keresletnövekedést többen már egy borpiaci buborék kialakulásának jeleként értékelik. Az európai magán-kereslet 35 százaléka spekulatív jellegű, amely nagyrészt a kínai továbbértékesítésre játszik - magyarázta Olivier Bernard, a Millésima nagykereskedő tulajdonosa.

Nem olyan könnyű a kisbefektetők dolga

Az egyéni kisbefektetők és magángyűjtők két nagy nehézséggel találkoznak, amikor a bor piacon próbálnak maguk nyereségesen befektetni. Az egyik az, hogy a bor ellátási láncán kívüli szereplők a piac természeténél fogva, csak kevésbé jó árakon jutnak hozzá a termékekhez (különösen az Egyesült Államokban), mint például a befektetési alapok, vagy azok, akik részesei az ellátási láncnak - mondta Timothy Clew, a Wine Trust bor nagykereskedő vezető partnere. A másik általános nehézség a magángyűjtők számára, hogy sokszor azt hiszik, a piac is azt a bort értékeli majd fel, amelyiket ők szeretik.

Hosszú befektetési tapasztalattal 2009-ben a borpiacra evező Karl Lung szerint a bort, mint befektetési eszközt választóknak a bor piac kockázataival is érdemes megismerkedniük, mielőtt befektetnek. Kockázatot jelent egyrészt, hogy a hagyományos tőkepiaci eszközök piacaival szemben a borpiac nincs szabályozva, nincs felügyelete.

Másrészt nehézségeket jelenthet a piac gyenge likviditása, hiszen ha valaki hirtelen akar megszabadulni a termékétől, akár 20-30 százalékos árengedményt is kénytelen adni. A bor tulajdonosának emellett fontos, hogy megfelelő tárolóval rendelkezzen, ami plusz költségeket jelenthet, valamint a piacon nem hagyható figyelmen kívül a csalás és az üvegek összetörésének kockázata sem.

Befektetési eszközök a bor piacán

Bár rövid távon a bor ára együtt mozog a gazdasági ciklusokkal, mint egy luxuscikké, hosszú távon a régebbi borok fogyásával szűkül a kínálat, ami az árak gyorsuló emelkedéséhez vezethet. Aki nem gyűjtőként, hanem kizárólag befektetésként tekint a borokra, annak kedvező lehetőségeket nyújtanak a "változatos elnevezésű" bor befektetési alapok, mint például a Wine Investment Fund, az Elevation Wine Fund, vagy a Fine Wine Investment Fund. Befektetési alapokon keresztül a befektető ugyanis alacsonyabb tőkével, egy drágább elemekből álló, jól diverzifikált és szakszerűen kezelt portfólióból részesedhet.

Persze az alapoknak is meg van a maguk hátránya. Egyrészt a minimum beszállási tőke igen változó, de rendszerint magas összeg, másrészt ezek az alapok - akárcsak például a műkincs alapok - nem igazán transzparensek, tehát nehéz a befektetési politikájukról és egyéb feltételeikről információhoz jutni - magyarázta Lung.

Egy másik befektetési lehetőséget jelent a bor határidős vásárlása, ami persze nem egyezik meg a szabályozott piacok határidős kereskedésével. A bornál a határidős vásárlás annyit jelent, hogy a befektető az adott évjárat milyensége, és egyéb tényezők alapján megállapodnak egy árban és egy időpontban, amikor a tranzakciót lebonyolítják.

A fizikai leszállítás az egyik nagykereskedőnél, a Sherry-Lehmannál például csak 2012 után lehetséges jelenleg. Ezen a piacon főként Bordeaux-i borokkal kereskednek. A határidős vásárlásnál plusz kockázatot jelent a partnerkockázat, hiszen ha a nagykereskedő nem tud szállítani a megadott határidőben (ahogy az történt például a Cellarettel 2007-ben), a vásárló csak egy drága papírral lesz gazdagabb. Ebben a műfajban ezért igen fontos a nagykereskedővel szembeni bizalom - mondta Chris Adams, a Sherry-Lehmann vezérigazgatója.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×