INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Allianz: Magyarország hosszabb távon ígéretes piacnak számít

InfoRádió / MTI
A magyar pénzügyi szektort érintő válságadók kivárásra késztetik a befektetőket, de amennyiben a kormány ígéretéhez híven kivezeti azokat, akkor a befektetések is elkezdődhetnek - mondta Michael Heise, az Allianz vezető közgazdásza pénteki budapesti előadásán.

A válságadók egy nehéz helyzetben lévő pénzügyi, biztosítási szektort értek el - jelezte az Allianz vezető közgazdásza. Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy ha Magyarország megbízható és hiteles szakpolitikát folytat a jövőben, akkor a befektetések újraindulhatnak.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a válságadók milyen mértékben hatnak a magyar gazdaság növekedési ütemére, Michael Heise azt válaszolta, hogy ezt nehéz felmérni illetve számszerűsíteni. Hozzátette azt is, hogy hosszabb távon Magyarország ígéretes piacnak számít.

Kisbenedek Péter, az Allianz Hungária Zrt. vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a magán-nyugdíjpénztári szektor államosítása után a kormány fontos feladata az öngondoskodás ösztönzése. Példaként az egészségbiztosítási szolgáltatás kiterjesztését említette, azt nem azonosítva a kórházprivatizációval.

A német gazdaság idén három százalékkal jövőre két százalékkal nő, a további években átlagosan 1,6-1,7 százalékkal - mondta az Allianz vezető közgazdásza. Véleménye szerint az öregedő lakosság és a szakképzett munkaerő hiánya jelenti a német gazdasági növekedés egyik korlátját. A másik korlátozó tényező a beruházások alacsony szintje, ezért mind a német, mind a külföldi befektetők ösztönzésére van szükség.

Michael Heise a japán katasztrófa következményeit elemezve, két forgatókönyvet vázolt fel: a legnagyobb valószínűség szerint a fukusimai radioaktív szivárgást meg lehet fékezni, s az nem éri el a városokat. Ebben az esetben már a harmadik negyedévben növekvő pályára áll a japán gazdaság. Ha a radioaktív szennyeződés kiterjed más régiókra is, akkor ebben az évben visszaesik a japán GDP, s csak a jövő évben tér vissza a növekedési pályára.

A címlapról ajánljuk