eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác

Milyen szabályok vonatkoznak a különadózó jövedelmekre?

A külön adózó jövedelmek legtöbbje, így a kamat, vagy az értékpapírok árfolyamnyeresége után 2011-től már nem húsz, hanem 16 százalékos kulccsal kell adózni - mondta az InfoRádiónak az RSM-DTM adópartnere. Hegedüs Sándor hozzátette: a cafeteria jellegű jövedelmek és a tárgynyeremények kivételnek számítanak, ezek 19 százalékkal adóznak majd.

Azokra a külön adózó, így az árfolyamnyereségből, osztalékból, egyes tőzsdei ügyletekből és az ingatlanértékesítésből származó jövedelmekre, valamint bankbetétekre, amelyeknél az adókötelezettség 2011. január elsején áll be, 16 százalékos személyi jövedelemadó vonatkozik majd - mondta az InfoRádiónak Hegedüs Sándor adótanácsadó.

Vannak persze kivételek is, például a cafeteria jellegű jövedelmek, amelyeknél az adóalap változik: ezeknél a juttatott érték 1,19-szeresét kell alapul venni, és arra számítani a 16 százalékos szja-t. Az ezeket terhelő valós adókulcs tehát 19,04 százalék - magyarázta az RSM-DTM adópartnere.

Az 1,19-es szorzó vonatkozik az úgynevezett kamatkedvezményekből származó jövedelmekre és a tárgynyereményekre - fűzte hozzá Hegedüs Sándor.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Zajlik a Harkiv elleni orosz offenzíva, Belgorodot támadják az ukránok – Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Zajlik a Harkiv elleni orosz offenzíva, Belgorodot támadják az ukránok – Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Pénteken indított támadást Oroszország az északkelet-ukrajnai Harkiv megyében. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti videóüzenetében hét határ menti települést nevezett meg, ahol harcok zajlanak. Ukrajna az utóbbi időben szinte minden éjjel dróntámadást indít egy-egy orosz olajfinomító ellen: legutóbb a Lukoil egyik finomítójában csapott fel a tűz a Volgográdi területen. Ukrajna intenzíven támadta a határhoz közeli Belgorod városát, ahol egy tízszintes lakóház egy komplett lépcsőháza összeomlott.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×