eur:
389.34
usd:
362.71
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kevesebb és olcsóbb élelmiszert veszünk

Az élelmiszer-kiskereskedelem forgalma csökkent, a fogyasztói bizalom ugyanakkor kezd visszatérni a Nielsen piackutató vállalat felmérései szerint.

A magyar fogyasztók kétharmada olcsóbb élelmiszerek vásárlására váltott az utóbbi időben, hogy csökkentse kiadásait. A helyzet javulásával azonban zömük azt tervezi, hogy visszatér korábbi élelmiszer-fogyasztási szokásaihoz.

A felmérés eredményeiről beszámoló sajtóközlemény ismerteti: az élelmiszerek, háztartási vegyiáruk és kozmetikumok kiskereskedelmi forgalma értékben 4, mennyiségben 3 százalékkal csökkent az első negyedévben a tavalyi hasonló periódushoz képest.

Ugyanakkor a kereslet növekedésében meghatározó szerepet játszó fogyasztói bizalom - hasonlóan a globális és európai trendekhez - elkezdett javulni Magyarországon, igaz az index alacsonyabb, mint a nemzetközi átlag.

A fogyasztói bizalom két kulcstényezője is pozitív irányban változott: a felnőtt lakosság kedvezőbben ítéli meg személyes pénzügyi kilátásait a következő tizenkét hónapban, mint tavaly akár az első, akár a második félévben.

Mint a Nielsen idén márciusi-áprilisi reprezentatív közvélemény-kutatása feltárta, a válaszadók 22 százaléka számít arra, hogy saját anyagi helyzete jó lesz, míg a múlt év első felében még 14, a másodikban 20 százalékos arányt regisztráltak.

A munkahelyi kilátásokkal kapcsolatban is csökkent a pesszimizmus: míg tavaly az első félévben a megkérdezettek 52 százaléka tartotta a következő tizenkét hónap munkahelyi helyzetét rossznak, a második félévben 44, az idén pedig 35 százalékuk.

Az élelmiszer-kiskereskedelem csökkenést jelző átlagai mellett jó néhány kategória eladása növekedett. A vegyiáruk közül például a toalett papír, a mosogatószer, a fogkrém és a szappan eladott mennyisége nőtt 2009. májusa és 2010. áprilisa között az előző hasonló időszakhoz képest.

Az élelmiszerek közül a növekvő kategóriák közé tartozott 2009. például a sajt, az ásványvíz, a tejföl, az étolaj, a túró, az energia- és sportital valamint vaj.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×