eur:
389.5
usd:
363.05
bux:
68240.66
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Csökken a tojások ára, nő a behozatal

A tojások belföldi nettó termelői ára 45 százalékkal csökkent másfél hónap alatt, 21 forintról 12 forintra, miközben a fogyasztói árak nem mérséklődtek és a piacon egyre több az import, ezért a magyar tojástermelők helyzete évről-évre romlik - közölte a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) az MTI-vel.

Földi Péter titkár szerint a visszaesés oka a gazdasági válság, a fizetőképes kereslet visszaesése, ami most főként a német piacon érzékelhető. Ez pedig érzékenyen érinti a magyar termelőket ugyanis a minimális magyar kivitel - ami 50-60 millió darab évente - felét Németországban vették meg.

A Tojásszövetségnél úgy vélik: az uniós csatlakozás egyik vesztese a magyar tojástermelő ágazat. A tojástermelés mögött ugyanis belföldön nincs jelentős feldolgozóipar. A termék túlnyomó részben közvetlenül a termelőktől jut az élelmiszerkereskedelembe. Hozzátette: miközben a termelői ár csökkent az üzletekben a tojás fogyasztói ára - a vevőcsalogató apró tojás kivételével - szinte egy fillérrel sem csökkent.

A sokszereplős termelői kör teljesen kiszolgáltatott a piaci hatásoknak. Velük szemben pedig tőkeerős, gyakran multinacionális, kereskedelmi hálózatok állnak. A magyar termelők összefogási kísérleteit viszont a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az EU csatlakozás után egy évvel "szétzúzta" a termelők szerint.

A piacra termelő tyúkállomány 5,3 millióról 3,5-4 millióra csökkent. A tojásimport pedig az uniós csatlakozást követően évről-évre emelkedett, és mára elérte a 25-30 százalékot.

Az import tojások származási helyéről a "gondos" csomagolás miatt a vásárló csak otthon szerez tudomást, hiszen a csomagoláson egy magyar csomagolóhely azonosító száma és neve látható csupán - jegyezték meg a Tojásszövetségnél.

Magyarországon évente jelenleg mintegy 2,7 milliárd tojást fogyasztanak az emberek évente - közölte Földi Péter.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×