eur:
394.4
usd:
370.17
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Drámaian növekszik az adótartozások mértéke

Miközben a költségvetés akár néhány milliárd forintjáért is keményen harcolnak az ágazatok és protestálnak a társadalmi szervezetek, a drámaian növekvő adótartozások miatt százmilliárdokkal szűkül a büdzsé bevételi oldala - állapítja meg a feketelista.hu portál, amely listát készített a legnagyobb adóhiányt felhalmozó ötven vállalkozásról.

A portál sajtóközleménye ismerteti: az APEH legújabb adatai szerint az utóbbi 12 hónapban 300 milliárd forinttal emelkedett az adótartozások összege, és már meghaladja az 1.800 milliárd forintot. Jelenleg 850 ezer magánszemély tartozik az adóhivatalnak, és a körülbelül háromnegyedmillió vállalkozás közül mintegy négyszázezret tartanak nyilván az adósok listáján. Ez utóbbiak nem kevesebb, mint 1.600 milliárd forint tartozást halmoztak fel, ám legtöbbjük már nem működő vállalkozás, így az adó behajtása meglehetősen kétséges.

Október végén 1.423 olyan vállalkozás szerepelt az adóslistán, amelyek adótartozása egyenként meghaladta a 100 millió forintot. Számuk egy év alatt csaknem 30 százalékkal nőtt. Vannak szép számmal cégek, amelyek már milliárdos tartozást görgetnek maguk előtt.

A feketelista.hu portál TOP 50 listáján többnyire kevésbé ismert cégnevekkel lehet találkozni, nagy többségük nevében - nyilván jelezve tevékenységi körüket - a kereskedelmi és szolgáltató megjelölés olvasható. Mindössze két olyan cégnév található, amelyben nem szerepel sem a kereskedelmi, sem a szolgáltató kifejezés.

Az összeállításból az is kiderül, hogy az első huszonnégy "helyezett" egyenként több mint egymilliárd forint adóval tartozik, nem számolva hozzá az ebből fakadó bírságokat. A tíz legnagyobb adós közül hat a fővárosban van bejegyezve.

A legnagyobb, 2,962 milliárd forintos adóhiánya a fővárosi KPHS Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nek van. Ha ehhez hozzáadjuk a jogkövetkezmények - mulasztási bírság, késedelmi kamat - 2,357 milliárdos összegét is, kiderül, hogy több mint 5,3 milliárd forint vele szemben az adóhivatal követelése. Tavaly augusztusban adóvégrehajtást rendeltek el ellene, az idén október végén törölték adószámát.

Nem sokkal marad el mögötte a 2,919 milliárd forint adóval hátralékos, ugyancsak budapesti ALDEBARAN-TRADE Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., amelynek a megállapított jogkövetkezményekből származó tartozásai is meghaladják a 2,255 milliárd forintot. A Fővárosi Bíróság ez év szeptember végén felszámolási határozatot hozott ellene.

A lista harmadik helyén a szegedi CSOKA-TRADE Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. található: adóhiányának összege 2,548 milliárd forint, a megállapított jogkövetkezmények összege pedig 1,809 milliárd forint. A céget a Csongrád Megyei Bíróság szeptemberben hozott döntése értelmében felszámolják.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×