eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Optimista jövőkép - tízéves a portfolio.hu

Válság idején felértékelődik a gazdasági hírek értéke, az online újságírás pedig évek óta egyre fontosabb szerepet tölt be az emberek életében - mondja Sándorfi Balázs, a 10 éves portfolio.hu vezérigazgatója, aki optimistán tekint a jövőbe. Az elmúlt öt évben évenként mintegy 50 százalékos növekedést produkáló médiavállalkozás ezért a válságnak nemcsak a hátrányát érzi, mint azt a vezérigazgató a jubileum kapcsán elmondta: az elmúlt hónapokban egyre többen olvassák az oldalt.

Tíz éves a portfolio.hu. Egy gazdasági válság kapcsán mennyire értékelődik fel a gazdasági sajtó? Ebben a tekintetben hogyan értékelhető az elmúlt tíz év?

Kétségtelen tény, hogy egy gazdasági válság közepén vagyunk, ami minden szektorban érzékelhető. A médiaszektorban is komolyan esnek a reklámbevételek. Ebben a környezetben ugyanakkor felértékelődnek a gazdasági hírek, hiszen ezek most mindenkit sokkal jobban érintenek. A magánembereknek hiteleik vannak, de az sem mindegy, hogy a munkát adó vállalatok milyen növekedési kilátásokkal rendelkeznek. Információra van szükség, ráadásul minél gyorsabban. Épp ezért az online sajtó jelentősége is felértékelődött.

Üzletileg megérezték a válságot?

Nagyon féltünk tőle, tavaly októberben komoly válságterveket készítettünk, de most, köszönjük szépen, jól vagyunk. Az első negyedévet is "vastagon", kétszámjegyű bevétel-növekedéssel sikerült zárnunk. Úgy gondolom, ez elsősorban a specializált üzleti modellnek köszönhető, tevékenységünk messze túlmutat a klasszikus médiaüzleten.

Mennyivel több annál?

Az alapításnál az volt a filozófiánk, hogy nem egy média-megközelítést kell alkalmazni. Az alapítók is a pénzügyi szektorból váltak ki, tapasztalattal rendelkező szakemberek hozták létre a portfolio.hu-t, így megpróbáltunk a média- és a pénzügyi szektor közé beékelni egy olyan platformot, ami más megközelítésben, más csatornán adja az információkat. Ez megvalósult, és amikor létrejött, folyamatosan bővítettük új szolgáltatásokkal. A média mellett már 4-5 különböző üzleti tevékenységgel rendelkezünk, ami már egy sokkal szerteágazóbb, több lábon álló üzleti modellt biztosít számukra.

Egy hiátust töltöttek be azáltal, hogy platformot teremtettek az üzleti élet és a sajtó közé. De mennyire értékes ez az elmúlt időszakban, amikor a bulvár sokkal nagyobb jelentőséggel bír, mint a gazdasági sajtó?

Ha őszintén fogalmazunk, mi is el vagyunk keseredve kissé a bulvár térnyerésétől és a minőségi hírfogyasztás csökkenésétől. Ezzel együtt is úgy véljük, hogy a specializált médiatermékek kevésbé érzik meg ezt a folyamatot, mint az általános hírszolgáltató médiumok. Mint az előbb beszéltünk róla, a válságban felértékelődik a gazdasági információ. A döntésekhez szükség van ezekre. És ha az információkhoz minőségi értékelések, kommentárok, jövőbenézések társulhatnak, akkor elkerülhetetlen gócpontként működhet a portfolio.hu. Azt érezzük is, hogy a bulvár térnyerése ellenére az olvasottságunk jelentősen növekedett az elmúlt időszakban, hiszen van egy másik trend is, az, hogy az információgyűjtés elsődleges terepe az internet lett.

A vállalkozásnak offline kiadványai is vannak. Ez furcsa, hiszen a médiumok fordítva szoktak fejlődni, a nyomtatott formáról váltanak az internetes változatra.

Mi az offline szektorban is alapvetően fókuszáltan jelentünk meg. Az ingatlanszektorban jelentkeztünk nyomtatott termékkel, egy olyan területen, ahol mind a mai napig borzasztóan erős hagyománya van a nyomtatott sajtónak. Stratégiai okokból léptünk be a piacra egy havi magazinnal, de ezt is erősíti egy online szolgáltatás. A pénzügyi évkönyvünk is fókuszált, egyedi termék.

Úgy véli, hogy az online vezető szerepre törésével a következő évtized könnyű lehet?

Az biztos, hogy az on-line gazdasági hírek szerepe nem csökken a jövőben, hanem nő. Annyira nem látunk a jövőbe, hogy a következő tíz évben vázolni tudnánk, de az biztos, hogy az elmúlt öt évben átlagosan 50 százalékos növekedést produkáltunk. Az is okot ad az optimizmusra, hogy létezik egy olyan erős know-how központ a portfolión belül, amelynek következtében rugalmasan tudunk reagálni a piaci folyamatokra. Ez azt vetíti elő, hogy a piacon leszünk 10 év múlva is.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×