eur:
385.39
usd:
354.96
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Déli Áramlat: A Gazprom bolgár, görög, szerb és olasz cégekkel állapodott meg

A Gazprom a Déli Áramlat gázvezeték építéséről megállapodásokat írt alá pénteken Szocsiban Bulgária, Görögország és Szerbia állami vállalataival, s az olasz Eni-vel megállapodott arról, hogy a Déli Áramlat tengeri szakaszának kapacitása nem 31, hanem 63 milliárd köbméter lesz évente.

A Szocsiban a Bolgár Energia Holdinggal aláírt megállapodás konkrétan a vezeték építését előkészítő s abban résztvevő vegyes vállalat létrehozását, az orosz-görög dokumentum a projekt beruházás előtti stádiumában való együttműködés feltételeit és a majdani vegyes vállalat működési mechanizmusát, az orosz-szerb dokumentum pedig szerb vonatkozásban ugyanezt rögzíti.

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója ugyancsak Szocsiban Paolo Scaronival, az Eni vezérigazgatójával második kiegészítést írt alá a Déli Áramlat gázvezeték építésében való együttműködésről korábban született szándéknyilatkozathoz Vlagyimir Putyin orosz és Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök jelenlétében. A dokumentum előirányozza, hogy az eredetileg tervezett évi 31 milliárd köbméterről 63 milliárd köbméterre növelik a Déli Áramlat tengerfenéken haladó részének végső kapacitását. Olaszország mindeddig csupán a szándéknyilatkozattal, illetve annak két kiegészítésével kötelezte el magát a Déli Áramlat mellett.

Alekszej Miller a tengeri szakasz kapacitásának növelését előirányzó dokumentum aláírását az egyik legjelentősebb eseménynek minősítette a projekt történetében. A ceremónia kapcsán újságíróknak elmondta: a résztvevő államok úgy döntöttek, hogy a vezetéket 2015. december 31-én üzembe helyezik, de nem kizárt, hogy a határidőt előbbre hozzák. Elmondta, hogy a résztvevők a megvalósíthatósági tanulmányokat idén októberig készítik el, s hogy ezek alapján 2010. június 1-re készül el a teljes projektre vonatkozó tanulmány.

A Gazprom képviselői pénteken újságírók előtt elmondták: a Déli Áramlat építésében résztvevő országok az év végéig meghatározzák a vezeték legvalószínűbb nyomvonalát, s hogy a végső beruházási összeget a megvalósíthatósági tanulmány alapján határozzák majd meg. Korábbi eltérő közlések szerint a teljes össze 20-25 milliárd euró lesz, és a vezeték 2015-re felépül.

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő pénteken Szocsiban újságírók előtt megismételte: Oroszország nem szándékozik akadályozni, és nem kifogásolja a Déli Áramlathoz alternatívát jelentő vezetékek építését. Hozzátette azonban: mielőtt sok pénzt temetnek a vezetékekbe, tisztázni kell, honnan lesz hozzá gáz. "Ha az érdekeltek úgy látják, megvalósítják ezt a tervet, ám tegyék, mi nem emelünk kifogást és nem fogunk zavarni" - mondta.

A Gazprom illetékesei azt is hangsúlyozták: az (Oroszországot elkerülő) Nabucco vezeték körüli aktivitás nincs befolyással a Déli Áramlat megvalósítására. "Ezt az aktivitás többnyire főleg tengeren túli politikusok kezdeményezik, mivel a Nabucco politikai és nem gazdasági terv" - mondta az illető. Hozzátette: a Nabucco fő problémája, hogy sikerül-e megtölteni földgázzal Oroszországon kívüli forrásokból. Végül elemzők adataira hivatkozva azt mondta, ahhoz, hogy a Nabucco a beruházás kifizetődő legyen, a vezetéken legalább évi 30 milliárd köbméter gázt kell szivattyúzni 30 éven át, ezzel szemben eddig csak évi 3 milliárd köbméter gáz a biztos.

Szakértők szerint azonban a Déli Áramlat aligha lesz jövedelmező beruházás, s csak akkor épül meg, ha a politikai akarat erősebbnek bizonyul a gazdasági érdeknél.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszott, ezt követően pedig Európában is mínuszokat láthattunk, és délutánra a magyar tőzsde is lefordult. Ehhez képest az amerikai tőzsdék a kereskedési idő nagy részében az irányt kereste, majd a végére sikerült kis pluszba fordulniuk a vezető indexeknek - a Nasdaq csúcsot döntött. Közben a kriptopiacon nagy izgalmak vannak, az ethereum ETF várható elindulásának köszönhetően nagyot ralizott a második legjelentősebb kriptodeviza árfolyama. Mai ülésén újabb fél százalékponttal mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ezzel 7,25%-ra süllyedt az irányadó ráta - a lépés a várakozásoknak megfelelő volt, a forint nem mutatott a döntés után érdemi reakciót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×