eur:
388.51
usd:
361.12
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Drasztikus romlás: megduplázódhat a problémás hitelek aránya

A hitelállomány minőségének jelentős romlását várja ebben az évben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. Rácz István, az intézmény vezető közgazdásza elmondta: a problémás lakossági hitelek aránya március végére 4,2 százalékra emelkedett, az év végére pedig, akár 5-6 százalék lehet ez az arány.

A 2009-es év legnagyobb kockázati tényezőjét a hitelminőség fokozódó romlásában látni - mondta az InfoRádiónak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének vezető közgazdásza.

Rácz István közölte: eddig is jelentős, szokatlanul nagy mértékű romlás következett be, ezt mutatja, hogy idén március végére 4,2 százalékra emelkedett a problémás lakossági hitelek aránya a tavalyi 3,3 százalékról. Arra kell számítani, hogy a jövedelmi és munkaerőpiaci helyzet romlására tekintettel a következő hónapokban tovább, akár 5-6 százalékra is nő a problémás hitelek aránya - tette hozzá.

A hitelek minőségének romlásában a devizahitelek magas aránya mellett szerepe volt a lakossági eladósodottság dinamikus emelkedésének, a hiteladósokat érő termelési, jövedelmi és munkaerőpiaci sokkoknak, továbbá annak, hogy a térség szuverén és kereskedelmi kockázatai nőnek.

A bankok jövedelmezősége biztosan romlani fog, noha az első negyedévi előzetes adatok alapján ez a tendencia nem látható, ám ez nem olyan mértékű pozícióromlás lesz, ami a bankok jövedelmezőségét veszélyeztetné - emelte ki a vezető közgazdász.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×