eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

A válság üzlete: cég alakul autók árverezésére

Gépkocsi-árveréssel foglalkozó cég alakult a Cél Motors vállaltcsoport tagjaként, az EU Licit Zrt. kezdetben főként a bedőlt hitelek miatt eladásra váró gépkocsik eladására szervez on-line is követhető, nyilvános árveréseket.

Vadas Tamás, a Cél Motors cégvezető-tulajdonosa az Egyesült Államokban régóta alkalmazott árveréses értékesítési formában nagy lehetőséget lát, mivel a pénzügyi válság miatt tömeges igény van a bankok, illetve a gépkocsi-tulajdonosok részéről a fiatal autók eladására.

A lízingszerződések bedőlése miatt Magyarországon éves szinten mintegy 40 ezer 1-3 év közötti gépkocsi kerül vissza a pénzintézetekhez, amelyek tulajdonosai abban érdekeltek, hogy minél jobb áron értékesítsék a járművet. Vadas Tamás szerint a hazai autópiaci lehetőségekhez mérve akár 10-20 százalékos előnyt eredményezhet az eladók számára az árveréses értékesítés.

A cégvezető elmondta: kezdetben elsősorban a lízingelt kocsik árverését tervezik, vállalati flottákat és egyedi értékesítéseket egyaránt. A konstrukció részletes kidolgozása még folyik, a hitelező bankokkal is egyeztetnek róla. Eddig már három gépjármű-finanszírozásban jelenlévő bankkal egyeztek meg az árverési lehetőségről.

Vadas Tamás elmondta: kereskedők és magánszemélyek számára is szerveznek majd árverést, kezdetben hetente egy-egy napon. Az árverések április második felében indulnak a tervek szerint.

Az árverezésre jelentkezőkkel szerződést kötnek, licitálni 50 000 forintos kaució befizetésével lehet. A cég megteremti a lehetőségét annak is, hogy az interneten lehessen követni az árverést, és on-line licitálni.

Az EU Licit Zrt. az árverések lebonyolítására egy 150 főt befogadó árverési csarnokot nyit, az autók számára pedig telephelyet, ahol meg lehet tekinteni a járműveket. Egy-egy árverésen 50-70 autót bocsátanak licitre.

Vadas Tamás elmondta: arra számít, hogy már működésének második hónapjától pozitív szaldóval fog működni az EU Licit, és az első tört évben 2000-4000 kocsit tudnak értékesíteni ebben a formában, így a későbbiekben racionális az 5-6 százalékos piaci rész elérése a használtautó-kereskedelemben.

Várakozásai szerint az árveréses értékesítés szerepe a későbbiekben nőni fog a magyar használtautó-piacon, akár az eladások 30 százalékára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×