eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Késésben a jövő évi adótörvények

A tervekkel ellentétben nem léphetnek hatályba 2009. január elsején az új adótörvények, mivel ehhez a parlamentnek november 15-ig meg kellene szavazni azokat. Mivel erre már nincs esély, így nem teljesülhet az a feltétel, hogy a törvényt a hatálybalépése előtt 45 nappal ki tudják hirdetni. Az új adótörvények tehát minden bizonnyal egy hónap csúszással lépnek majd életbe.

A kormány visszavonta, majd újra benyújtotta a jövő évi adócsomagot. A parlamentnek azonban november 15-éig el kellene ezt fogadnia, hogy 2009. január 1-én életbe lépjen. Erre azonban már nincs lehetőség - mondta az InfoRádiónak Zara László adótanácsadó. Hozzátette: a parlamentben most lesz az általános vita lezárása, azt követően kell majd a módosító indítványokról szavazni. Ha a módosításokat elfogadják, akkor egy hét van a zárószavazásra. Így biztosan nem tartható már a november 15-i dátum.

Mindezek következményeként nem 2009. január 1-én, hanem egy hónappal később léphet hatályba a törvény, hiszen 45 nappal a hatályba lépést megelőzően minden törvényt ki kell hirdetni.

A törvény eredeti szövege január elsejei hatálybalépést tartalmaz. Mint Zara László elmondta: most még nem tudni, hozzáigazítják-e a helyzethez az új szöveget. A szakértő úgy vélekedett, elképzelhető, hogy az időpontváltozás ellenére marad az eredeti szöveg.

Ez elméletileg okozhatna alkotmányjogi problémákat januárban, amennyiben például egy vállalatot azért érne hátrány, mert a törvény eredeti szövege miatt azt már január elsejétől alkalmaznák. Zara László azonban úgy fogalmazott: az adóhatóság minden bizonnyal úgy alkalmazkodik majd ehhez a helyzethez, hogy ne lehessen jogvita.

A témáról bővebben az Adóinfó Magazin jövő hétfő esti adásának első részében hallhatnak!

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×