eur:
388.13
usd:
360.79
bux:
68866.29
2024. május 9. csütörtök Gergely

Recesszió elé néz mindegyik világgazdasági központ

Mind több jel utal arra a legnagyobb világgazdasági erőcentrumok mély recessziójára, amely valószínűleg már az előző negyedévben elkezdődött - áll a legújabb londoni előrejelzésekben, amelyek meredek idei amerikai és euróövezeti jegybanki kamatcsökkentéseket jósolnak. A szakértők véleménye eltér a magyarországi recesszió esélyeiről, míg a magyar devizaadósság-törlesztést nem látják veszélyben.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport legújabb összesítése szerint a brit gazdaság minap bejelentett harmadik negyedévi, fél százalékos visszaesését nagy valószínűséggel szintén negatív GDP-adatok közlése követi az Egyesült Államokban, az euróövezetben és Japánban.

A ház saját előrejelzése az, hogy a világgazdaság egésze az idei utolsó és a jövő évi első negyedévben egyaránt 1 százalékhoz közeli ütemben csökken éves szintre átszámolva. A JP Morgan elemzői súlyos recessziót valószínűsítenek a következő negyedévekre az Egyesült Államokban. A vagyonvesztés és a reálfogyasztás csökkenését alapul véve az amerikai visszaesés jó eséllyel nagyobb lesz, mint a II. világháború óta lezajlott tíz recesszió bármelyike.

A csoport szakemberei azzal számolnak, hogy az idei negyedik negyedévében, szezonális kiigazítással, éves szintre vetítve nem kevesebb mint 4 százalékos GDP-visszaesés várható az amerikai gazdaságban, és 2009 első negyedében is 2 százalékkal csökken a GDP-érték. A prognózis szerint 2009 egészében 0,7 százalékkal csökken az amerikai gazdaság összkibocsátása.

A cég londoni elemzői az euróövezetre 2 százalékos idei negyedik negyedévi, és 1 százalékos jövő évi első negyedévi GDP-visszaesést jósolnak éves szinten, 0,5 százalékos egész évi visszaeséssel 2009-ben.

A JP Morgan Magyarországon 0,5 százalékos egész évi GDP-visszaesést vár 2009-ben a korábbi, 1 százalékos növekedési előrejelzés helyett.

A Merrill Lynch londoni elemzői is jelentősen csökkentették a magyar gazdasági növekedésre adott prognózisukat, egész éves recessziót azonban nem jósolnak: az eddigi 1,4 százalékról 0,8 százalékra rontották 2009-re szóló GDP-növekedési előrejelzésüket.

Kamatkilátások

A JP Morgan elemzői azt jósolják, hogy a Federal Reserve - az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank-rendszer - már szerdai ülésén fél százalékponttal 1 százalékra csökkenti irányadó rövid távú kamatcélját, majd decemberben további negyed százalékpontos kamatcsökkentés következik.

Az előrejelzés szerint az euróövezeti jegybank novemberben és decemberben is fél-fél százalékpontos kamatcsökkentéseket hajt végre.

A cég szerint a Magyar Nemzeti Bank múlt heti, soron kívüli 3 százalékpontos kamatemelése után körülbelül egyenlően oszlanak meg az esélyek egy további, 1 százalékpontos idei kamatemelés és a jelenleg kamatszint fenntartása között, de a ház azzal számol, hogy az MNB alapkamata 2009 végére 9 százalékra csökken. A JP Morgan 2009 első negyedében várja a magyarországi kamatcsökkentés kezdetét, egy negyed százalékpontos enyhítéssel. Más nagy londoni házak még agresszívabb magyarországi kamatcsökkentéssel számolnak jövőre.

A JP Morgan elemzői azzal számolnak, hogy Magyarország - az Európai Központi Bank 5 milliárd eurós keretén felül - a Nemzetközi Valutaalaptól szükség esetén akár 10 milliárd dollár kölcsönt is kaphat, ami együtt már több mint elégséges a jövő évi külső törlesztések és a folyómérleg-hiány fedezéséhez, úgy, hogy a devizatartalékok "több mint a fele még meg is marad".

A magyar devizaadósság-törlesztést a nagy nemzetközi hitelminősítők sem látják veszélyben.

Címlapról ajánljuk

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Szerény volt a Győzelem napi katonai felvonulás Moszkvában, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Szerény volt a Győzelem napi katonai felvonulás Moszkvában, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Hagyományosan május 9-én, csütörtökön tartják a Győzelem napi megemlékezéseket Oroszországban, amikor a náci Németország fölötti második világháborús győzelmet ünneplik. Moszkvában csütörtök délelőtt rendezték meg a Győzelem napi katonai felvonulást, amely tavalyhoz hasonlóan idén is szerény volt, a tankokat például egyetlen második világháborús T-34-es képviselte. Rövid beszédet tartott Vlagyimir Putyin orosz elnök is, melyben a Nagy Honvédő Háborúra emlékezett, de a Nyugat ostorozása és a katonai fellépéssel való fenyegetés sem maradhatott el. Vélhetően ukrán dróntámadás ért egy orosz olajfinomítót a Krasznodari területen, több tároló megsérült. Belgorod ellen rakéta- és dróntámadás volt csütörtökre virradóra, többen megsérültek, lakóépületekben és kocsikban pedig károk keletkeztek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×