eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Teljesen lemondtak rólunk a külföldi befektetők?

A feltörekvő piacokról összességében 2,4 milliárd dollár áramlott ki az elmúlt héten. Hasonló a helyzet a szűkebb régiónkat is magába foglaló EMEA (feltörekvő Európa, Közel-Kelet és Afrika) térségben is, ahonnan a tőkekiáramlás érezhetően megnőtt a megelőző héthez képest, sőt, a három héttel ezelőtti 800 milliós tőkekivonást leszámítva ismét rekordszintek közelébe kúszott a befektetők által kimenekített tőke nagysága.

Nem hozott pozitív meglepetést az elmúlt hét a feltörekvő piaci tőkemozgásokat illetően, a fejlődő országokban befektető alapokból összességében 2,4 milliárd dollár áramlott ki. Érdekes módon ugyanakkor a globális alapok enyhén pozitív értékesítéseket könyvelhettek el, de a hosszabb távú összkép minden kategóriában negatív, és az év eleje óta közel annyi tőke áramlott ki az alapokból, mint amennyi 2007-ben beáramlott.

A globális tőkepiaci hangulatnak megfelelően alakultak a feltörekvő piacokon az elmúlt heti tőkemozgások, a befektetők a rendkívül bizonytalan helyzetben tovább folytatták tőkéjük kimenekítését a fejlődő piacokon befektető alapokból. A múlt szerdán lezárult hét nap során összesen 2,4 milliárd dollárt vontak ki ezekből a termékekből, 100 millió dollárral többet, mint az elmúlt héten.

Ez a tőkekivonás ugyanakkor nem számít kiugrónak az elmúlt hetek tapasztalatai alapján, sőt, annak ellenére, hogy némileg erősödött a megelőző héthez képest, pozitív fejlemény, hogy földrajzilag diverzifikált, globális feltörekvő piaci (GEM) alapok enyhe tőkebeáramlást regisztrálhattak a globális negatív hangulatban is. A kategória tőkeáramlásai a nem egy-egy országra vagy régióra, hanem a teljes feltörekvő piaci szegmensre fókuszáló befektetők kockázatvállalási kedvét tükrözi, igen rövid távon persze.

Feltörekvő Európa?


Hasonló a helyzet a szűkebb régiónkat is magába foglaló EMEA (feltörekvő Európa, Közel-Kelet és Afrika) térségben is, ahonnan a tőkekiáramlás érezhetően megnőtt a megelőző héthez képest, sőt, a három héttel ezelőtti 800 milliós tőkekivonást leszámítva ismét rekordszintek közelébe kúszott a befektetők által kimenekített tőke nagysága. Az év első felében még egyedüliként pozitív nettó értékesítést felmutató kategóriából az elmúlt tíz hétben meghaladta a 4 milliárd dollárt.

A teljes feltörekvő piaci alapuniverzumot tekintve szintén nem túl rózsás kép tárul a szemünk elé, július eleje óta csupán egyetlen olyan hét volt, amikor a múlt hetinél magasabb volt a tőkekiáramlás. A tízhetes gördülő mutató így 16 milliárd dollár feletti tőkekiáramlást mutat, és a trend csökkenő.

Az év eleje óta a feltörekvő piaci alapokból több mint 37 milliárd dollárt vontak ki, ami egyúttal azt is jelenti, hogy néhány héten belül teljesen szertefoszlik a 2007-ben mért rekordszintű, több mint 40 milliárd dolláros tőkebeáramlás a kategóriában. Az ázsiai alapoknál ez már meg is történt, és az év elején még eminensként viselkedő EMEA alapoknál is negatívba fordult az év eleje óta mért nettó értékesítés.

Címlapról ajánljuk
Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Egy frissen végzett kutatás szerint a válaszadók 37 százaléka a csatornázás segítségével egyszerűen megszabadulna az értékes esővíztől. Minden második városlakó pedig a betonfelületek csökkentését, illetve a víz tárolását, szikkasztását és hasznosítását tartja jó megoldásnak – mondta az InfoRádióban Feitel Balazs, az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×