eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Mit jelent a pénzügyi válság a hétköznapi emberek számára?

A legtöbb ember számára a tőzsdevilág működése követhetetlen. A részvények árfolyamai ugyanakkor mindannyiunk életét befolyásolják, gyakran sokkal közvetlenebbül, mint ahogy azt gondolnánk.

A nemzetközi értéktőzsdék folyamatos hullámzásban vannak az utóbbi időben, a gazdasági műsorokból világszerte ömlenek a negatív hangulatról szóló hírek, a brókerek a fejüket kapkodják.

Mindennek semmilyen hatása sincs életünkre? Ha ezt gondolja, nagyon téved. Az eseményeknek igenis hatásuk van ránk: a gyermekünk számára spórolt pénzre, a lakásunk vagy a fizetésünk értékére, a személyes befektetéseinkre.

Az Arcturus Investments londoni befektetési tanácsadó cég a BBC-nek azt mondta: a kapitalizmus hatásai mindannyiunk életszínvonalát befolyásolják. A jelentős cégeknek útmutatást adó vállalat vezetője most maga sem látja tisztán a jövőt, mint mondta, a jelenlegi helyzetben nehéz előre jelezni a jövő gazdasági eseményeit.

Ennek ellenére azt állítja: pánikra nincs ok, az emberiség nem kell visszatérnie a vályogkunyhókba.

Lejtmenetben az ingatlanpiac

És hogy milyen közvetlen hatásai lehetnek a válságnak az átlagemberekre? Például az, hogy csökken az ingatlanjaik értéke. Egyrészt azért, mert a tőketulajdonosok közül sokan elveszítették vagyonukat vagy legalábbis annak egy részét, így várhatóan nem fektetnek be ingatlanokba. Azért sem teszik ezt, mert a várt gazdasági növekedés elmaradása, a reálbérek stagnálása vagy a munkanélküliség növekedése miatt nem várnak jelentős hasznot a bérlakásokból.

Ennek következtében az ingatlanpiac jelentősen lassul, lakást eladni várhatóan csak alacsonyabb áron lehet. Nehezíti a kereskedést az is, hogy az emberek egyre nehezebben jutnak majd hitelhez.
Az elmúlt évek prémiumai is értéküket vesztik

Prémiumok maradhatnak el idén a gazdasági válság miatt. De nem csak az idei bónuszt kell félteni, az elmúlt évek juttatásai is elveszíthetik értéküket, ha azt a vállalat részvényben biztosította dolgozóinak.

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a részvénybefektetés, bár sokkal kockázatosabb, mint a bankbetét, sokkal nagyobb nyereséggel is kecsegtet. A bevételt azonban nem rövid távon kell várni, főleg nem válságidőszakban. A befektetési szakemberek minden részvénytulajdonost azzal próbálnak megnyugtatni, hogy ez a megtakarítási forma csak azoknak kedvezőtlen jelenleg, akik azonnal akarják pénzé tenni befektetéseiket, ők sajnos veszítenek.

Gyermekeink megtakarításai

Nagy-Britanniában létezik egy olyan alap, amelyet a gyermekek számára hoztak létre, zsebpénzük, azaz megtakarításaik kezelésére. Ott már most látszik, hogy az alapkezelők által elért haszon nem lesz akkora, mint amennyit a szülők tudtak volna biztosítani gyermekeiknek, ha saját maguk fektetik be az aprócska összeget. Magyarországon ehhez hasonló a babakötvény.

Előtakarékosság

Mi a helyzet a nyugdíj-megtakarításokkal? A nyugdíjalapok a befizetett összeg jó részét részvényekbe fektetik be. A hozamok a részvények esése miatt elmaradnak a várttól, azaz megtakarításaink nem lesznek jelentősek. Az alapkezelők azonban azzal vígasztalnak mindenkit: a részvényárak alakulása lejtmenetekből és emelkedésekből áll.

Mire oda jutunk, hogy felvegyük a nyugdíjat, az egyenlegünk már nyereséget mutat majd. A nyugdíjba lépés előtti években pedig a jogszabályok szerint az alapkezelők már a befizetéseket nem fektethetik kockázatos befektetésekbe, így akik hamarosan felvennék a nyugdíjukat, azoknak a megtakarításait a jelenlegi válság nem érinti.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×