eur:
387.02
usd:
356.53
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

"Magyarország sem ússza meg a hitelpiaci válságot"

Jelentősen rontották a kelet-európai gazdaságokra, köztük Magyarországra adott idei és főleg jövő évi növekedési prognózisaikat londoni feltörekvő piaci elemzők, akik szerint az elmúlt egy hónap globális fejleményei teljesen átterelték a figyelmet az inflációról a növekedési kockázatokra.

A Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési részlege által befektetőknek kiadott heti feltörekvő piaci helyzetértékelések legújabb összeállítása szerint a ház Magyarországon a 2008-ra eddig érvényben tartott 2,1 százalékos GDP-növekedési előrejelzését 1,8 százalékra, 2009-re szóló prognózisát 2,5 százalékról 1,4 százalékra veszi vissza.

Előrejelzésében a Merrill Lynch is megjegyezte, hogy Magyarországon érvényesül az egyik legmagasabb inflációs árfolyam-átszűrődési ráta a tágabb értelemben vett felzárkózó piaci térségben.

A ház a közvetlen térségen belül az idei lengyel GDP-növekedésre adott prognózisát 5,3 százalékról 4,9 százalékra, a jövő évit 4,0 százalékról 3,3 százalékra rontotta.

Csehország esetében a 2008-ra szóló 4,1 százalékos előrejelzés érvényben maradt, de a 2009-es ütemre a Merrill Lynch új jóslata 2,7 százalék az eddigi 3,5 százalék helyett.

Romániában a cég londoni elemzői az idén változatlanul 8,0 százalékos gazdasági növekedésre számítanak, jövőre azonban az eddig várt 4,6 százalékos GDP-bővülés helyett már csak 4,0 százalékost valószínűsítenek.

A globális pénzügyi válság miatti kelet-európai megtorpanás, sőt egy esetleges térségi hitelválság kialakulása más nagy londoni házak előrejelzéseiben is szerepel.

A BNP Paribas e héten kiadott forgatókönyv-összeállítása szerint "meglehetősen magas", 25 százalék az esélye annak, hogy a hat közép- és kelet-európai EU-gazdaságban - Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában, Csehországban, Romániában és Bulgáriában - a fejlett ipari térségéhez hasonló hitelpiaci válság bontakozik ki. Az átlagon belül e válság kockázata 10 és 40 százalék között van az egyes országokban.

A Moody's Economy, a Moody's Investors Service hitelminősítő gazdaságelemző szolgálata pénteki elemzésében azt írta: eddig arra számított, hogy a globális feltörekvő térség "tartani tudja magát". Most azonban, hogy a hitelválság elérte e térség gazdaságainak határát is, növekedésük valószínűleg már az idén jóval a hosszú távú trend alá lassul.

Ezt a lassulást különösen Amerika fogja megszenvedni, mert az amerikai gazdaság teljesítménye függ a feltörekvő térség keresletétől, és az export maradt az Egyesült Államok "utolsó érdemi növekedési forrása".

A feltörekvő térség lassabb gazdasági növekedése általánosságban azt jelenti, hogy most már valószínű a világgazdasági recesszió, "ha még nem kezdődött el", áll a Moody's Economy pénteki elemzésében.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×