eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A vagyonkezelő cáfol: nem vonnak el forrásokat az egyetemektől

Sem bérleti díjat nem kell fizetni az egyetemeknek a használt ingatlanokért, sem az eladott ingatlanok bevételét nem veszi el tőlük az állam - mondta az InfoRádióban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő szóvivője, cáfolva a SOTE rektorának szavait, amely szerint ellehetetlenülnek az egyetemek, ha bérleti díjat kell fizetni az épületek után a vagyonkezelőnek.

A nemzeti vagyontörvény megváltoztatta az egyetemek gazdálkodását, de hogy milyen mértékben, arról eltérően nyilatkoznak az érintettek.

Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora az InfoRádióban arról számolt be, hogy a jogszabály értelmében bérleti díjat kell fizetniük az állami tulajdonban lévő, de általuk használt ingatlanok után, ez pedig ellehetetlenítheti a gazdálkodásukat. Arról is beszámolt, hogy az eladott ingatlanokból származó bevételek nem az intézményeket illetik, így azoknak nem lesz forrásuk az európai uniós pályázatok önrészére.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő szóvivője mindkét állítást cáfolta. Mint mondta, bérleti díjat nem szednének az intézményektől, mindössze vagyonkezelői szerződéseket kötnek az intézményekkel, amelyben az állagmegőrzési, felújítási munkákat írnák elő. Száraz Gábor hozzátette: bérleti díjat csak akkor szedhetnének, ha bérleti szerződést kötnének az egyetemekkel, erre azonban nem kerül sor.

Azt is közölte: az ingatlaneladásokból származó bevétel továbbra is az intézményeket illeti, a vagyontörvény mindössze az egyetemek önállóságát befolyásolja kissé. Az intézményeknek eddig is egyeztetniük kellett a Kincstári Vagyoni Igazgatósággal, de a tranzakciót eddig az egyetemek koordinálták, a jövőben azonban az MNV látja ezt el.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×