eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kádár Béla: "Hiba, hogy az oktatásból és az egészségügyből vonnak el pénzt"

Magyarország az Európai Unió egyik legnyitottabb gazdasága, ezért muszáj foglalkozni a világgazdasági környezetben bekövetkezett változásokkal - mondta Vállalkozók Napja eseményen Kádár Béla akadémikus. A gazdasági szakember szerint a szakképzettség az egyik legfontosabb dolog a fejlett államok gazdasága számára.

Luxemburg után Magyarország a második legnyitottabb gazdaság az Unió tagországai közül, ami azt jelenti, hogy nem lehet gazdasági tevékenységet folytatni anélkül, hogy az országok, vállalkozások ne vegyenek tudomást a világgazdasági környezetben lezajló változásokról - mondta Kádár Béla akadémikus.

A gazdasági szakember szerint a gazdaságilag is globalizált világban a versenyképesség fontos tényező a vállalkozások növekedésében, ennek a versenyképességek a javításához járulhat hozzá a szabályozó hatóság.

Kádár Béla hozzátette: muszáj foglalkozni azzal, hogy a világgazdasági dinamika eltolódott Ázsiába. A fejlett államok számára pedig a magasan hozzáadott értékű tevékenység marad. Azaz - mondta az akadémikus - a közép- és felsőfokú szakképzettség döntően fontos a fejlett államok számára, a gazdasági növekedés és a versenyképesség megtartása érdekében.

A magyar gazdasági folyamatokról szólva az akadémikus azt mondta: önmagában a konszolidáció jól halad, de figyelembe véve a világgazdasági környezetet, az hiba, hogy éppen az oktatás és az egészségügy területén történetek elvonások.

A szakember szerint a magyar oktatás és egészségügy balkanizálódása megkezdődött, ha azt nézzük, hogy az emberi erőforrás fejlettségét jelző mutatót tekintve a románokkal és a bolgárokkal vagyunk egy szinten.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×