eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

"Nem kellene az ellenőrökre uszítani a kutyát"

Az idei év első 9 hónapjában lezajlott munkaügyi ellenőrzések összesített adatai szerint több mint 62 ezer feketén foglalkoztatott embert találtak a munkaügyi ellenőrök - mondta az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség elnöke.

Papp István hozzátette: csak anyagi szankciókkal nem lehet ezt a folyamatot megakasztani, ehhez az is kell, hogy a hatóság és a munkavállalók, munkáltatók között egyfajta bizalom alakuljon ki.

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség elnöke előadásában hangsúlyozta: ellenőrzéseik egyre eredményesebbek.

Az, hogy 2004 óta egyre több feketén foglalkoztatott embert találnak, nem azt jelenti, hogy egyre több a feketén dolgozó, hanem azt, hogy egyre rutinosabbak az ellenőrök.

Papp István hangsúlyozta: a feketefoglalkoztatás felfedésekor mindig szigorúan lépnek fel, azaz szankcionálnak.

Általában együttműködésre törekednek a munkáltatókkal, és kisebb kihágások esetén mindössze figyelmeztetésekkel, határozatokkal élnek.

Papp István elmondta: fontos az együttműködés a felügyelőkkel a bizalom érdekében.

Nem kellene például az ellenőrökre uszítani a kutyát, elvenni a mobiltelefonját vagy összetörni a fényképezőgépét - tette hozzá.

Mint mondta, amikor már a helyszínen van a felügyelő, az "veszett fejsze nyele", a munkaadóknak pedig meg kellene érteniük, hogy a felügyelő is csak a munkáját végzi.

A Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség elnöke hozzátette: nem hátrálnak meg az agresszív fellépéstől, sőt, még nagyobb erővel vonulnak ki.

Összesített adataik szerint az elmúlt években fokozatosan emelkedett azoknak a dolgozóknak a száma, akik a felügyelőséghez fordultak.

Míg 2004-ben nagyjából 6 ezer volt számuk, addig 2006-ban már 7.600.

Papp István hozzátette: szándékaik szerint a hatóság iránti bizalmat erősítheti az is, hogy idén október elsejével a régiós felügyeleteknél munkavédelmi tanácsadást vehetnek igénybe a munkáltatók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×