eur:
395.1
usd:
366.11
bux:
65120.83
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Mennyire lehetnek sikeresek a magyar márkák?

A Béres csepptől a Túró Rudiig jó néhány magyar márka sikerének titkáról beszéltek Budapesten a Heti Válasz konferenciáján, amelynek témája a magyar márkák és a magyar cégek helyzete volt.

A magyar vásárlók - ellentétben a lengyelekkel vagy oroszokkal - szívesebben vásárolnak ismert, megbízható termékeket, és nem törekszenek mindenáron a presztízsmárkák birtoklására - mondta Kozák Ákos, a GfK Hungária piackutató ügyvezető igazgatója.

Kutatásaik szerint a magyar vásárlók több szempontból is másképp viselkednek, mint a nyugat-európaiak, például ugyanabból az autótípusból nálunk a legkisebb motorral felszerelt változatot veszik, míg a szomszédos Ausztriában jellemzően kétszer akkora teljesítményű motor van ugyanabban az autóban.

A GfK Hungária piackutató ügyvezető igazgatója kiemelte: kutatásaik szerint több magyar márka sikerrel élte túl a rendszerváltást, de volt olyan, amely az azóta eltelt időben tudott megerősödni - például az egyik ismert ásványvíz -, de olyan is, egy cipőmárka, amelynek valószínűtlen feltámadása rendkívüli sikernek nevezhető.

Béres József, a Béres Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy cége termékei főleg azért élveznek előnyt a multinacionális vállalatok hasonló gyártmányaival szemben, mert a magyar vásárló bízik a márkában és a cégben.

Most éppen azon vannak, hogy ezt a sikert külföldre vigyék, ennek érdekében saját értékesítőhálózatot építettek ki Romániában és Ukrajnában.

Széles Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének elnöke viszont ezeknek a példáknak némiképp ellentmondva úgy vélte: illúzió azt gondolni, hogy a magyar kis- és közepes vállalatok érdemi versenyre képesek az unió piacán, ezért a gazdaságpolitikának elsősorban a helyi szolgáltatások, különösen pedig a turizmus fejlesztésére kellene összpontosítania.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 09:57
×
×
×
×