eur:
387.73
usd:
357.75
bux:
68180.99
2024. május 17. péntek Paszkál

Magasabb lesz az infláció és a gazdasági növekedés

Magasabb inflációval és növekedéssel, alacsonyabb államháztartási hiánnyal számol jövőre a pénzügyminisztérium - jelentette be Veres János pénzügyminiszter. A kormány szerdán tárgyalja első olvasatban a jövő évi költségvetés tervezetét.

Több ponton is módosította a prognózisát erre az évre és 2008-ra a makrogazdasági folyamatokról a pénzügyminisztérium. Veres János már korábban jelezte, hogy a konvergencia-programról készített és Brüsszelbe elküldött áprilisi jelentését szeptemberben felülvizsgálják.

Eszerint az ez évi növekedési prognózist a tárca változatlanul 2,2 százalékon hagyja, a jövő évit viszont felfelé 2,8 százalékra módosítja. A pénzügyminisztérium legújabb számításai szerint a fogyasztói árak ez évi átlagos növekedése magasabb lesz a korábban reméltnél, és el fogja érni a 7,5 százalékot, jövőre pedig 4 és fél százalékos pénzromlást várnak.

Veres János hangsúlyozta: 2009-ben az infláció visszatér a 3 százalékos szintre, amely megfelel a jegybank prognózisának is.

A maastrichti kritériumok közül az államháztartási hiány mértékét ismertetve a pénzügyminiszter elmondta: erre az évre a tárca csökkentette a GDP arányos hiány előrejelzését 6,8-ról 6,4 százalékra. Elsősorban a csökkenő kamatkiadási prognózisok hatására a pénzügyminisztérium 2008-ra a korábbi 4,3 százalék helyett 4,1 százalékos hiánnyal számol.

Ez azt is jelenti, hogy míg a konvergencia-programban 2,5 százalékos hiánycsökkentést vállalt az ország 2008-ra, a kedvezőbben alakuló számoknak köszönhetően, a lefaragás valamivel kevesebb 2,3 százalékos lesz jövőre.

A tárcavezető szerint stabilabbá, kiszámíthatóbbá vált a költségvetés, így 2009-re befejeződhet a Magyarország ellen indított túlzott deficit eljárás, azaz Veres János úgy véli a hiány 2009-ben a Brüsszel által elvárt 3 százalék alá süllyedhet.

A kormány szerdán tárgyalja első olvasatban a jövő évi költségvetés tervezetét a most ismertetett adatok alapján. További részleteket a jövő évi büdzséről Veres János a szerdai kormányülést követő tájékoztatóra ígért.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×