eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Tolerálható mértékű" áramár-emelkedést remélnek

Egyelőre nehéz megbecsülni, hogy mennyivel emelkedik az áram ára, de remélhetőleg a tolerálható tartományban marad - mondta a gazdasági tárca szakállamtitkára. Felsmann Balázs hozzátette: a nyugat-európai árak jövő év elejétől mintegy 20-30 százalékkal növekednek, és ennek egy része biztosan megjelenik a magyar árakban is.

Ugyan az energiapiaci liberalizáció miatt akár csökkenthetne is az áram ára, az elmúlt negyedévben az unió piacain látható áramdrágulás szinte biztosan érinteni fogja Magyarországot is - mondta a gazdasági tárca szakállamtitkára.

Felsmann Balázs hozzátette: a szeptemberi árakhoz képest mintegy 20-30 százalékos áramár-emelkedés látható a januári kapacitás-lekötéseknél, amelyet a szakember szerint nem lehet a határokon megállítani, egyrészt mert a magyar gazdaság kicsi és nyitott, másrészt, mert hiába fékezi le a kormányzat az árakat, azokat valamikor, valakinek meg kell majd fizetnie.

A gazdasági tárca államtitkára szerint a nyugat-európai áremelkedés legalább egy része a magyar árakban is megjelenik.

"Azt gondoljuk, hogy ezen az ágon biztos, hogy növekedés várható, reméljük, hogy ezt a növekedést tolerálható tartományban lehet tartani" - mondta Felsmann Balázs.

Hozzáfűzte: ennek érdekében minél átláthatóbb kereskedelmi rendszert kell létrehozni a magyarországi kapacitások értékesítésére, és biztosítani kell, hogy ezek a kapacitások döntő részben a hazai igényeket elégítsék ki.

Felsmann Balázs közölte: az áram árának emelkedése miatt szükség lesz a fogyasztói ár szociális jellegű támogatására, ez a kompenzáció szerinte 1-10 milliárd forint lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×