eur:
388.93
usd:
360.99
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

ÁSZ: működnek a megszorítások

Az Állami Számvevőszék berkein belül elkezdték egy kisebb részleg szervezését, amely a közpénzügyi törvénycsomag elfogadása esetén felálló költségvetési hivatal vagy költségvetési tanács munkáját segítené - jelentette be a szervezet elnöke. Kovács Árpád a múlt évi költségvetés zárszámadásával kapcsolatban elmondta: néhány központi intézmény zárszámadását nem tudta elfogadni az Állami Számvevőszék a tavalyi költségvetés teljesítésének ellenőrzésekor.

A 2006-os év zárszámadása igazolja, hogy a konvergenciaprogram átdolgozására és az ősszel bevezetett szigorító intézkedésekre szükség volt, hiszen a kiadások még ennek ellenére is jelentősen eltértek az eredetileg tervezettől - mondta az InfoRádiónak az Állami Számvevőszék elnöke.

Kovács Árpád közölte: a végrehajtást a tervezés hibái nehezítették, emellett több éve jellemző, hogy a különböző minisztériumi, intézmény átszervezéseknél nem foglalkoznak a pénzügyi struktúrákkal, így több problémás elszámolást találtak.

A zárszámadás is mutatja, hogy nagy a bizonytalanság, a Pénzügyminisztérium munkája következtében mégis reális képet mutat az ország pénzügyi helyzetéről - jelentette ki az ÁSZ elnöke.

Kovács Árpád úgy véli: a 2007-es évben jobb volt a tervezés, a folyamatok pedig azt mutatják, hogy a megszorítások idén működnek.

Az Állami Számvevőszék berkein belül megkezdték egy kisebb részleg szervezését, amely a közpénzügyi törvénycsomag elfogadása esetén felálló költségvetési hivatal vagy költségvetési tanács munkáját segítené.

Az ÁSZ elnöke szerint javítaná a tervezési mechanizmust, ha lenne egy olyan szervezet, amely arra tudná késztetni kormányzati tervezőapparátusokat, hogy újraszámoljanak egyes tételeket, és nem csak véleményt fogalmazna meg.

Így a benyújtás és az elfogadás időpontja között nemcsak a képviselők nyújthatnának be módosító indítványt, hanem egy szervezet is megfogalmazná szakmai véleményét az adott kérdésekben - közölte Kovács Árpád

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×