eur:
388.5
usd:
360.62
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Stumpf: Az állam nem háríthatja másra a felelősséget

Vannak olyan pontok az egészségügy reformjában, amelyekkel egyetért, a rövid távú egyensúlyteremtés érdekében tett lépések azonban szociális feszültséget okoznak majd - mondta a Századvég Politikai Iskola igazgatója. Stumpf István szerint hiba bizonyos állami feladatokat - például az egészségügy területén - piaci szereplők kezébe adni.

A megtett lépések között van számos olyan, amely egyszerűen rendet akar teremteni, áttekinthetővé akarja tenni az egészségügy finanszírozási rendszerét, valamint a közigazgatás feladatait - mondta az InfoRádiónak a Századvég Alapítvány elnöke.

Stumpf István hozzátette: a racionális rendteremtéssel egyetért, problémásnak tartja azonban azt, hogy a lépéseknek nincs világos koncepciója.

"Nincs átfogó társadalom- és gazdaságkép, rövid távú érdekek motiválják, és egy rövid távú egyensúlyteremtés érdekében olyan súlyú szociális feszültségeket gerjeszt, amelyek hosszabb távon többe fognak kerülni" - jelentette ki a Századvég Politikai Iskola igazgatója.

Mint mondta, ez részben azzal függ össze, hogy a vezetés úgy gondolja: az állam rossz gazda, rosszul látja el a feladatait, ezért helyette a piaci szereplőknek kell nagyobb teret engedni.

Világszerte igaz, hogy nagyon sok külső szereplőt vontak be a társadalmi problémák megoldásába, az államok azonban később az érdekeiket jól érvényesíteni tudó lobbicsoportok fogságába kerültek - közölte az alapítvány elnöke.

Stumpf István úgy véli: a szolidaritásközösség alapján az átláthatóság, a felelősség és az elszámoltathatóság bázisán az állam nem mondhat le a szociális, társadalmi, gazdasági, oktatási és egészségügyi funkciók ellátásáról. Megoszthatja ezeket, de nem menekülhet ki a feladatok elvégzése alól.

A Századvég Alapítvány elnöke szerint minden területen van lehetőség arra, hogy az állam és a piaci szereplők együttműködjenek, de az nem fordulhat elő, hogy az állam a felelősséget teljes egészében másra hárítsa.

Hozzátette: az öngondoskodás és az állami felelőssége kérdését egyszerű fiskális logika alapján nem lehet rendezni hosszú távon.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×